Protesti u Kini – KPK obećava suzbijanje „sabotaža“, policija pretresa građane

Svet 30. nov 202212:3815 komentara
Kina, protesti
Izvor: Video Obtained by Reuters/via REUTERS

Vladajuća Komunistička partija Kine obećala je da će "odlučno suzbiti infiltraciju i sabotažu neprijateljskih snaga" u jeku najvećih uličnih demonstracija za nekoliko decenija, ovog puta protiv strogih antivkovid ograničenja.

U saopštenju Centralne komisije za politička i pravna pitanja demonstracije se ne pominju.

Pročitajte još:

„Na sastanku (komisije) je naglašeno da politički i pravni organi moraju preduzeti efikasne mere da odlučno zaštite nacionalnu bezbednost i društvenu stabilnost. Moramo odlučno suzbiti infiltraciju i sabotažne aktivnosti neprijateljskih snaga u skladu sa zakonom, odlučno suzbiti nezakonita i krivična dela koja narušavaju društveni poredak i efikasno održavati opštu društvenu stabilnost“, navodi se u saopštenju.

Službe bezbednosti silom suzbijaju proteste koji su počeli tokom vikenda u Pekingu, Šangaju, Guangdžou i nekoliko drugih gradova.

Stotine terenskih i oklopnih vozila i kombija s rotacionim svetlima parkirano je danas duž gradskih ulica, dok su policija i paravojne snage nasumice proveravaju dokumenta i pretražuju mobilne telefone građana u potrazi za fotografijama, zabranjenim aplikacijama ili drugim potencijalnim dokazima da su učestvovali u demonstracijama.

Nije poznat broj privedenih na demonstracijama i u naknadnim policijskim racijama.

Manje od mesec dana pošto je predsedniku Kine Si Đinpingu produžen mandat, on se suočava s najvećim izazovom javnosti do sada, piše AP.

On i stranka još nisu direktno reagovali na nemire koji su se proširilli i na univerzitetske kampuse i Hongkong.

Više od dve godine otkako je zabeležen prvi slučaj koovida, demonstranti na ulicama izražavaju gnev zbog drakonske politike „nultog kovida“ koja predviđa stroge mere za suzbijanje širenja korna virusa, uz preventivno „zaključavanje“ miliona ljudi po kućama.

Ta politika uticala je i na ekonomiju, a građani već dve godine nisu slobodno putovali.

Komentari

Vaš komentar