Protivnici Netanjahua nastavili trku s vremenom – rok za koalicionu vladu ističe

Svet 02. jun 202118:582 komentara
Izvor: RONEN ZVULUN / POOL / AFP

Protivnici premijera Izraela Benjamina Netanjahua nastavili su danas trku s vremenom u nastojanju da formiraju koalicionu vladu kojom će se okončati njegova dugogodišnja vladavina, pred istek roka večeras u ponoć po lokalnom vremenu.

Izraelski mediji su u međuvremenu javili da je postignut napredak u pregovorima sa partijom izraelskih Arapa Ram, jer je ona ublažila svoje zahteve za ulazak u koaliciju.

Povezane vesti

Takođe je objavljeno da je rešen spor desničarske partije Jamina (Desno) ultranacionaliste Naftalija Beneta i liderke Laburističke stranke Meirav Mihaeli da se ona i poslanica iz Jamine Ajelet Šaked rotiraju u članstvu komisije za postavljanje sudija.

Laburistička stranka je, međutim, to naknadno porekla, a poslanik Mazen Ganaim iz partije izraelskih Arapa je izjavio da nije optimista da će pregovori o koaliciji uroditi plodom.

Mandatar za sastav izraelske vlade, vođa partije centra Ješ atid ( Ima budućnosti) Jair Lapid udružio je snage sa Benetom i pristao da Benet bude prvi premijer u rotacionoj vladi.

Međutim, oni još uvek pokušavaju da sastave vladajuću koaliciju koja će uključiti levičarske, desničarske i partije centra.

I Benet i Ajelet Šaked našli su se pod jakim pritiskom Netanjahua i desničara u Izraelu da se na pridruže njegovim protivnicima.

Izraelski parlament, Kneset, je odlučio da se obezbeđenje Beneta i Šaked pojača u proteklim danima zbog pretnji smrću i huškanja na nasilje na društvenim mrežama.

Još bez opipljivih znakova napretka

Večeras, međutim, pet sati pred istek roka još nije bilo opipljivih znakova napretka.

Lapid mora da obavesti predsednika Izraela Ruvena Rivlina do ponoći da li je obrazovao većinsku koaliciju sa najmanje 61 od 120 poslanika u Knesetu.

Potom poslanici imaju na raspolaganju nedelju dana da glasaju o poverenju vladi.

Ako Lapid ne oformi koaliciju u roku, u Izraelu će gotovo sigurno biti održani peti izbori za nešto više od dve godine i Netanjahu će imati još jednu šansu da zadrži svoju funkciju dok mu se sudi za korupciju.

Netanjahuov konzervativni Likud osvojio je najviše poslaničkih mandata na izborima 23. marta, ali mu nije pošlo za rukom da obrazuje vladu sa svojim tradicionalnim religioznim i nacionalističkim saveznicima.

Komentari

Vaš komentar