Prva presuda za zločin: Ruski vojnik osuđen na doživotnu kaznu u Ukrajini

Svet 23. maj 202212:13 > 12:34 30 komentara
REUTERS/Viacheslav Ratynskyi

Ruski vojnik proglašen je krivim na prvom suđenju za ratne zločine održanom u Ukrajini od početka rata.

Vadim Šišimarin (21) osuđen je na doživotnu kaznu zbog ubistva nenaoružanog civila nekoliko dana nakon početka ruske invazije.

Dok su sudije iznosile navode optužnice, Šišimarin je stajao pognute glave, prenosi BBC.

Sudije su navele da je ruski vojnik ubio žrtvu Aleksandra Šelipova, koji za njega „nije predstavljao nikakvu pretnju“.

Na suđenju je rečeno i da je Šišimarin shvatio da je Šelipov civil, ali da je u strahu da bi odao položaj grupe vojnika u kojoj se nalazio, kroz otvoren prozor automobila u oblasti Suma, ispalio tri do četiri hica u Šelipovu glavu, ubivši ga.

Šišimarin je na sudu rekao da se uplašio i tražio je da mu bude oprošteno. Dodao je i da se „kaje i da nije hteo da ubije, da se samo tako desilo“. Rekao je i da je delovao po naređenju i zatražio oproštaj od udovice ubijenog čoveka.

Sudije su prenele i da su se četvorica ruskih vojnika posle ubistva predala bez ikakvog otpora.

Šišimarin je bio pripadnik ruske tenkovske jedinice i krivično je gonjen prema delu ukrajinskog krivičnog zakona koji se bavi zakonima i običajima ratovanja.

Ukrajinski generalni tužilac Irina Venediktova ranije je rekla da njena kancelarija priprema predmete za ratne zločine protiv 41 ruskog vojnika za krivična dela među kojima su bombardovanje civilne infrastrukture, ubijanje civila, silovanje i pljačka.

Kao prvi slučaj ratnih zločina u Ukrajini, Šišimarinovo krivično gonjenje je izazvalo medijsku pažnju.

Ovo suđenje koje se odvija u Kijevu se vidi kao šansa Ukrajine da dokaže bez sumnje da je ruski vojnik ubio civila ne pridržavajući se pravila rata, navodi BBC.

Više o ratu u Ukrajini pratite u našem BLOGU i na stranici RAT U UKRAJINI.