Prvi brod sa pšenicom iz Ukrajine stigao u Albaniju

Svet 10. avg 202215:11 komentara
Shutterstock

Brod "Jaohar Ranim" sa više od 6.000 tona pšenice iz Ukrajine stigao je u luku Drač u Albaniji. Ovo je prvi brod sa tovaraom koji je u Albaniju došao iz Ukrajine od početka ruske invazije na tu zemlju 24. februara, prenosi portal Albanian dejli njuz.

Povezane vesti

Ruska invazija izazvala je probleme sa hranom u celom svetu jer je bio obustavljen izvoz žitarica iz Ukrajine.

Kako javlja Radio Slobodna Evropa, radi se o turskom brodu „Jaohar Ranim“, koji je od ukrajinske do albanske luke plovio dvanaest dana, a pšenica koja je njime dovezena treba da bude dostavljena kompaniji u Tirani.

Ukrajina i Rusija su 22. jula postigle dogovor o izvozu pšenice uz posredovanje Turske i Ujedinjenih nacija.

Prema tom sporazumu, ukrajinski brodovi koji izvoze žitarice mogu da koriste bezbedni koridor, a Rusija se složila da ih ne napada.

Prema podacima Instituta za statistiku (INSTAT), Albanija je pre početka rata u Ukrajini i sankcija uvedenih Rusiji, uvozila preko 40 odsto žitarica iz Rusije i četiri odsto iz Ukrajine.

Albanija, ali i druge zemlje na Zapadnom Balkanu, suočavaju se sa krizom usled nestabilnog tržišta, što je posledica ruske invazije na Ukrajinu i sankcija koje su zapadne zemlje uvele Rusiji.

Takođe, iako Albanija nije direktno zavisna od ruskog gasa i nafte, ne može da zadovolji energetske potrebe, te je prinuđena da uvozi veliku količinu električne energije po visokim cenama.

Ovakva situacija je pogoršala životni standard u Albaniji, gde je prosečna plata 490 evra, dok siromaštvo, prema podacima Svetske banke, obuhvata oko 30 odsto stanovništva.