Prvi dan samita lidera EU bez šestog paketa sankcija Rusiji, ali stavovi bliži

Svet 30. maj 202221:16 komentar

U Briselu je počeo dvodnevni samit lidera Evropske unije, posvećen Ukrajini i posledicama ruske agresije na tu zemlju. Evropska komisija je potvrdila da je na stolu i dopunjeni predlog, prema kojem bi do kraja godine bio zabranjen uvoz ruske nafte koja se doprema brodovima, dok bi količine koje stižu naftovodom još neko vreme bile dozvoljene. Izveštava evropski dopisnik N1 Nikola Radišić.

Prvi dan samita lidera EU nije doveo do šestog paketa sankcija Rusiji, ali su se stavovi značajno približili.

Mađarska i dalje predvodi blok država koje se protive punoj zabrani, ali dobrom smatraju izmenjeni predlog, po kome bi prvo bio zabranjen uvoz ruske nafte koji se transportuje morskim putem, a tek kasnije i kopnenim, putem cevovoda.

Međuperiod bio bi iskorišćen da se pronađu alternativne metode snabdevanja.

POVEZANE VESTI

Mađarska i Slovačka insistiraju na garancijama da neće ostati bez energenata ukoliko naftovod kojim se te zemlje snabdevaju, a koji prolazi kroz Ukrajinu, prestane da bude operativan.

Te garancije su, prema rečima Viktora Orbana, ključne za zeleno svetlo Budimpešte.

Ukoliko takve garancije i stignu do kraja samita planiranog u utorak rano popodne, stručnim timovima će biti potrebno dodatno vreme da finalizuju predlog, pa se one ne mogu očekivati pre kraja ove nedelje.

Ipak, nafta je samo deo šestog paketa sankcija i jedini deo koji je ostao sporan.

U međuvremenu je pao dogovor u vezi sa isključenjem najveće ruske banke SBERBANK iz sistema SWIFT za međunarodne transakcije, oduzimaje dozvole za još tri ruska medija zbog širenja ratne propagande, pojedinaca koje EU smatra odgovornima za razaranje Marijupolja ili masakra u Buči, ali i patrijarha Kirila.

Osim sankcija, lideri država članica EU na dvodnevnom samitu razgovaraju o pomoći za rekonstrukciju Ukrajine koja bi do kraja godine mogla da dosegne devet milijardi evra, pitanje rastuće inflacije i sve viših cena energenata, ali i kako odblokirati ukrajinske zalihe hrane i transportovati ih, pre svega u afričke države, preko i uz pomoć EU. Poseban tema biće pitanje bezbednosti Evrope i kako je ojačati.

Vanredni samit lidera traje dva dana i trebalo bi da bude završen u utorak rano popodne, kada se očekuje objavljivanje usaglašene deklaracije.