Prvi komercijalni let iz prestonice Jemena posle šest godina

Svet 16. maj 202215:14
Reuters/Khaled Abdullah

Iz prestonice Jemena Sane, koju kontrolišu pobunjenici Huti, danas je, posle šest godina, poleteo prvi komercijalni avionski let, saopštili su zvaničnici Sane.

Avion nacionalnog prevoznika Jemenija, poznatog i kao Jemen Ervejz, uputio se sa 151 putnikom ka Amanu, glavnom gradu Jordana.

Let je deo sporazuma o šezdesetodnevnom primirju, koji su prošlog meseca potpisali Huti i međunarodno priznate vlasti, koji je na snagu stupio drugog aprila. To je prvi sporazum o prekidu vatre na nivou cele države u proteklih šest godina, a sklopljen je uz posredovanje Ujedinjenih nacija. Prema sporazumu, dva komercijalna leta nedeljno ići će iz Sane u Jordan i Egipat.

Sana je pod blokadom koalicije koja podržava međunarodno priznate vlasti, a predvodi je Saudijska Arabija. Prema humanitarnoj organizaciji Norveški savet za izbeglice, sa aerodroma u Sani pre blokade dnevno je putovalo oko 6.000 putnika, a godišnje više od dva miliona.

Građanski rat u Jemenu počeo je 2014. godine, kada su pobunjenici Huti zauzeli glavni grad Sanu, a dotadašnje vlasti napustile su zemlju. U rat se 2015. uključila koalicija pod vođstvom Saudijske Arabije, kako bi se bivše vlasti vratile na čelo Jemena.

Uprkos svakodnevnom kršenju prekida vatre o kojima govore obe strane, veliki kopneni i vazdušni sukobi ublažili su se, a Hutiji su obustavili prekogranične napade ka Saudijskoj Arabiji i Ujedinjenim Arapskim Emiratima, koji su takođe deo saudijske koalicije.

Komentari (0)

Vidi sve komentare