Prvi nezavisni radio u Mađarskoj ostao bez dozvole

Svet 09. feb 202115:59 > 16:444 komentara
Klub Radio, Mađarska
REUTERS/Bernadett Szabo

Prva mađarska nezavisna radio stanica Klubradio od nedelje uveče prestaće sa radom nakon što je izgubila dozvolu zbog, kako su navele vlasti, "kršenja pravila", saopštio je predstavnik radija Andraš Arato.

Arato je osudio „sramotnu i kukavičku odluku“, koja izaziva novu zabrinutost zbog slobode štampe u toj članici Evropske unije.

„Uložićemo žalbu Vrhovnom sudu“, rekao je Arato agenciji Frans pres.

Arato je obećao da će radio nastaviti da radi onlajn i pozvao slušaoce da ga „podrže“.

„U diktaturi nema mesta za slobodne glasove“, rekao je Janoš Dezi, jedan od voditelja te radio stanice koja je često kritična prema vladi Viktora Orbana.

Savet za medije je u septembru prošle godine odbio da Klubradiju produži dozvolu koja ističe 14. februara.

Mađarska je na 89. mestu od ukupno 180 mesta na listi Reportera bez granica o slobodi medija. Ona je bila na 23. mestu 2010. godine, kada je Orban došao na vlast.

Francuska upozorava da bi zatvaranje radija bio zabrinjavajući signal

Zatvaranje prvog nezavisnog radija u Mađarskoj, Klubradija, predstavljalo bi vrlo zabrinjavajući signal po pitanju pluralizma i nezavisnosti medija, upozorilo je francusko Ministarstvo spoljnih poslova.

„Vrlo pažljivo pratimo situaciju sa tom nezavisnom mađarskom radio stanicom. Prekid emitovanja te stanice bio bi vrlo zabrinjavajući znak po pitanju pluralizma i nezavisnosti medija, slobode da se informiše i da se bude informisan kojima je Francuska jako privržena“, dodaje se.

Francuska poziva Mađarsku da poštuje svoje evropske obaveze po tom pitanju.

Komentari

Vaš komentar