Prvi posetioci na plažama u Grčkoj, ponovo otvorene i osnovne škole

Svet 10. maj 202112:41
REUTERS/Costas Baltas

Osnovne škole su od danas ponovo otvorene širom Grčke, četiri nedelje nakon srednjih škola, a šest meseci od njihovog zatvaranja zbog epidemije koronavirusa.

Pre ulaska u školu, učenici kao i nastavno i administrativno osoblje moraju dva puta nedeljno, ponedeljkom i četvrtkom, da pokažu negativan brzi test koji se dobija besplatno u apotekama.

Sve škole u ​​Grčkoj zatvorene su 7. novembra i nastava je od tada bila onlajn. U poslednjih šest meseci, osnovne i srednje škole su otvorene na samo nekoliko dana, a potom opet zatvorene zbog zdravstvene situacije. Grčka vlada je u aprilu počela da ublažava mere, pa je ponovo otvorena većina maloprodajnih objekata, osim tržnih centara.

Bašte kafića i restorana su otvorene 3. maja.

Organizovane plaže su ovog vikenda primile prve posetioce, dok je otvaranje muzeja planirano za 14. maj, bioskopa na otvorenom za 21. maj, dok se pozorišta otvaraju 28. maja.

Međutim, Grčka s nestrpljenjem očekuje otvaranje turističke sezone 15. maja, pošto više od 20 odsto BDP zavisi od turizma.

Grčka je teško pogođena trećim talasom pandemije, jer je velika većina od 10.000 umrlih od kovida registrovana poslednjih meseci. Više od 350.000 osoba je zaraženo koronavirusom od ukupno 10,8 miliona Grka.

Više od 3,4 miliona građana je vakcinisano, a više od milion je primilo drugu dozu vakcine protiv korona virusa.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Komentari

Vaš komentar