Si s Bajdenom: Kina i SAD da uzmu istoriju kao ogledalo koje će voditi budućnost

Svet 14. nov 202212:44 > 15:2840 komentara
Izvor: Tanjug/AP Photo/Alex Brandon

Predsednik Kine Si Đinping izjavio je na početku sastanka sa predsednikom SAD Džozefom Bajdenom da Kina i SAD treba da uzmu istoriju kao ogledalo koje će voditi budućnost.

Kako prenosi Sinhua, Si je rekao da Bajden i on, čelnici dve velike zemlje, moraju da zacrtaju pravi kurs i pronađu pravi smer za bilateralne veze, kao i da unaprede odnose.

Bajden je na početku razgovora, kako prenosi AP, rekao da predsednik Kine i on imaju „odgovornost“ da pokažu da njihove zemlje mogu da upravljaju svojim razlikama i identifikuju oblasti međusobne saradnje.

Si je dodao da je spreman na „iskrenu i dubinsku razmenu mišljenja“ sa Bajdenom i da se nada da će njih dvojica „podići odnose“.

Si i Bajden sastali su se na Baliju uoči samita lidera G20. Sastanak je počeo rukovanjem.

Tanjug/AP Photo/Alex Brandon

To je prvi direktan sastanak dvojice lidera od kako je Bajden izabran za predsednika SAD. Dvojica lidera prethodno su pet puta razgovarali telefonom ili preko video linka.

Predsednik SAD Džozef Bajden usprotivio se na današnjem sastanku sa predsednikom Kine Si Đinpingom „prisilnim i sve agresivnijim akcijama“ Pekinga prema Tajvanu i izrazio zabrinutost za ljudska prava povodom ponašanja kineskih vlasti u Sinđijangu, Tibetu i Hong Kongu, saopštila je Bela kuća.

Na prvom uživo sastanku sa Sijem, otkako je postao predsednik SAD, Bajden je rekao kineskom kolegi da će SAD „nastaviti da se energično takmiče“ sa Kinom, ali da „konkurencija ne bi trebalo da pređe u sukob“, navela je Bela kuća u saopštenju o tročasovnom susretu na indonežanskom ostrvu Bali.

Bela kuća je dodala da su se Bajden i Si složili da „nuklearni rat nikada ne treba voditi“ i da u njemu ne može biti pobednika, „i istakli svoje protivljenje upotrebi ili pretnji upotrebom nuklearnog oružja u Ukrajini“. To se odnosilo na pretnje zvaničnika Rusije da će upotrebiti atomsko oružje posle neočekivano slabih rezultata ruske vojske u prvih devet meseci invazije na Ukrajinu.

„Kao lideri dve nacije, delimo odgovornost da pokažemo da Kina i SAD mogu da prevaziđu razlike, da sprečimo da nadmetanje dođe blizu sukoba i da pronađemo načine da zajedno radimo na hitnim globalnim pitanjima“, rekao je Bajden na početku sastanka na Baliju, gde on i Si prisustvuju samitu Grupe 20 najvećih svetskih ekonomija (G20).

Kineski predsednik je na sastanku rekao da je tajvansko pitanje u samoj srži ključnih interesa Kine, temelj političke osnove odnosa Kine i SAD i prva „crvena linija“ koja se ne sme preći u odnosima dve zemlje, navodi kineska agencija Sinhua.

Si je kazao da on i Bajden, kao lideri dve velike zemlje, moraju da postave pravi kurs za bilateralne odnose. On je na početku sastanka pozvao Bajdena da „zacrta pravi kurs“ i da „podigne odnos“ Kine i SAD.

Lider Kine je naveo da dve strane treba da rade sa svim zemljama kako bi donele više nade u svetski mir, veće poverenje u globalnu stabilnost i jači podsticaj zajedničkom razvoju.

Komentari

Vaš komentar