Prvo obraćanje vršioca dužnosti predsednika Irana nakon pogibije Raisija u helikopterskoj nesreći

Svet 27. maj 202412:40 3 komentara
Izvor: Tanjug/Vahid Salemi (STF) AP Photo

Vršilac dužnosti predsednika Irana Mohamed Mokhber se danas prvi put od pogibije predsednika Ebrahima Raisija u helihopterskoj nesreći obratio parlamentu, koji bi sutra trebalo da izabere novog predsedavajućeg i dok se Iran priprema za predsedničke izbore 28. juna.

Mokhber je u svom obraćanju pohvalio Raisija, ističući da se za njegovo vreme iranska proizvodnja sirove nafte, glavnog izvora prihoda za zemlju, popela na više od 3,6 miliona barela dnevno. Ministar za naftu Džavad Ovdži rekao je u nedelju da Iran sada izvozi oko 2 miliona barela dnevno, uprkos sankcijama Zapada protiv Irana.

Mokhber je takođe naveo da je ekonomija te zemlje ostala stabilna pod Raisijem kada je Iran preduzeo vojne akcije u Iraku, Izraelu i Pakistanu poslednjih meseci.

Danas je početak rada novoizabranog iranskog parlamenta nakon martovskih izbora na kojima je bila najmanja izlaznost u zemlji od Islamske revolucije 1979. godine. Od onih koji su izabrani u parlament od 290 mesta, tvrdolinijaši imaju više od 230 mesta, prema istraživanju Asošiejted presa.

Iranski parlament igra sporednu ulogu u upravljanju zemljom, iako može da izvrši pritisak na predsednika kada se odlučuje o godišnjem budžetu i drugim važnim zakonima. Vrhovni vođa ajatolah Ali Hamnei ima poslednju reč u svim važnim državnim pitanjima.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare