Pucano na policiju tokom racije među „građanima Rajha“

Svet 22. mar 202316:28 komentar
REUTERS/Markus Ulmer

Nakon prošlogodišnje velike racije protiv mreže osumnjičenih "građana Rajha", ove srede, 22. marta, izvršeni su pretresi kod još 19 ljudi. Navodno je jedan od njih pucao na policajce.

U sredu rano ujutro policija je u nekoliko nemačkih pokrajina pretražila prostorije osumnjičenih pristalica i svedoka mreže „Građani Rajha“ (Reichsbürger). Ta mreža je 7. decembra 2022. već bila meta jedne od najvećih racija u posleratnoj istoriji Nemačke. Tada su uhapšene 23 osobe. Ovoga puta pretres je izvršen kod još 19 osoba iz Bavarske, Donje Saksonije i Saksonije.

Prema izveštajima javnih servisa WDR i NDR, kao i lista „Zidojče cajtung“, među tim ljudima je nekoliko aktivnih policajaca i vojnika. Za neke od njih se smatra da su formirali i druge mreže i grupe, za koje se takođe kaže da ih karakteriše ekstremno neprijateljstvo prema državi. Kako se navodi, istražitelji su došli do njih analizom sredstva komunikacije iz prve racije i finansijskom istragom.

POVEZANE VESTI:

Pucano na policiju

Tokom pretresa dogodio se najmanje jedan ozbiljan incident: u Rojtlingenu je jedna osoba pucala na policajce, rekla je novinarima portparolka kancelarije saveznog tužioca. Policajac je lakše povređen. Policija je tu osobu prvo tretirala kao svedoka, a sada se smatra osumnjičenom i uhapšena je. Savezni javni tužilac je delo okvalifikovao kao pokušaj ubistva i preuzeo istragu.

Promena sistema – ako treba i oružjem

Osobe osumnjičene da su članovi mreže „Građani Rajha“ navodno su sanjale o promeni sistema u Nemačkoj, ako je potrebno i uz pomoć oružja. Maštali su i o dolasku na vlast nove vlade, svojevrsnog „saveta“, sa članom nekadašnje plemićke porodice iz Tiringije na čelu. Navodi se da su ti planovi podrazumevali osnivanje naoružanih „jedinica za domovinsku bezbednost“, napad na Bundestag u Berlinu i hapšenje demokratski izabranih članova parlamenta od strane novoosnovane vojske.

Savezno javno tužilaštvo optužuje uhapšene da su organizovali terorističku grupu i planirali nasilnu promenu vlasti u Nemačkoj. Istražuje se i zbog moguće pripreme veleizdaje protiv savezne vlade i teškog krivičnog dela ugrožavanja države. Za sve osumnjičene i dalje važi pretpostavka nevinosti.

Decembar 2022: jedna od najvećih racija u Nemačkoj

U decembru 2022. više od 3.000 policajaca pročešljalo je više od 160 stanova, kuća i kancelarija u jedanaest (od 16) pokrajina i sa sobom ponelo mnoge dokaze.

Navodi se da u članove grupe spadaju osumnjičeni „Građani Rajha“ i „ekstremisti zavere“, uključujući i hesenskog biznismena Hajnriha 13. princa Rojsa, nekoliko bivših vojnika Bundesvera, kao bivše i aktivne članove Komande specijalnih snaga. Tu su i jedna lekarka, tenor, advokat i jedan poznati kuvar.

Posebnu pažnju tada je privuklo hapšenje bivše sutkinje i poslanice stranke Alternativa za Nemačku (AfD) Birgit Malzak-Vinkeman iz Berlina. Ona je i dalje u pritvoru i otada je privremeno suspendovana kao sutkinja.

Zbog njenog slučaja, Bundestag je promenio propise o pristupu bivšim poslanicima Bundestaga. Oni sada, naime, više nemaju automatsko pravo pristupa u zgradu nemačkog parlamenta.

„Sada tek počinje posao. Još je dug put dok se cela stvar ne istraži“, rekao je savezni tužilac Lars Ote poslanicima Bundestaga nakon prve racije krajem prošle godine.

Rezultati analize dokaza iz prve racije

U poslednjih nekoliko meseci, nemačka Savezna kancelarija kriminalističke policije (BKA), zajedno sa pojedinim pokrajinskim kancelarijama za krivične istrage, analizirala je velike količine dokaza iz racije prošlog decembra. U fokusu su posebno bili računari, hard-diskovi i mobilni telefoni, ali i pisani dokumenti. Istragu sprovodi posebna radna grupa „Senka“, koja je u BKA osnovana upravo za tu svrhu i u kojoj je, kako se navodi, povremeno bilo angažovano i više od 300 ljudi.

Tokom prve racije pronađeno je stotinak komada vatrenog oružja, većinom legalnog, ali i vojna oprema, bodeži, mačevi, samostreli, satelitski telefoni, pancir-prsluci, šlemovi, uniforme, više od 170.000 evra u gotovini i kilogrami zlatnika, srebrnjaka i poluga.

Istražitelji su otkrili i oko stotinu takozvanih „izjava o čuvanju tajne“, za koje se navodi da su ih potpisali članovi mreže. U izjavama je očigledno dogovoreno da se planovi grupe drže u tajnosti. Za prekršaje su, kako se navodi, predviđene kazne – uključujući i smrtnu.

Procenom brojnih dokaza, uključujući i više od 400 digitalnih, istražitelji su, kako se navodi, u poslednjih nekoliko meseci konačno pronašli druge osumnjičene koji su uključeni u mrežu „Građani Rajha“. Tako su identifikovani ranije nepoznati učesnici u čet-grupama ili ljudi koji su se pojavljivali u praćenim telefonskim pozivima.