Putin: Američke trupe u Nemačkoj i dalje su okupacione snage

Svet 25. jan 202319:5085 komentara
Izvor: Sputnik/Mikhail Klimentyev/Kremlin via Reuters

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je da su američke trupe u Nemačkoj i dalje okupacione snage i u pravnom smislu i u praksi.

„Sovjetske trupe su bile stacionirane u Austriji, ali su dobrovoljno otišle. Rusija je, kao pravna naslednica Sovjetskog Saveza, garant ustavnog poretka Austrije i njene neutralnosti. Mnogi obični ljudi u Austriji su toga svesni i zahvalni su Rusiji na ovoj poziciji. Što se tiče drugih evropskih zemalja, situacija je komplikovana“, rekao je Putin na sastanku sa studentima.

POVEZANE VESTI:

Putin je kazao da je Nemačka „najveća zemlja u Evropi i ekonomski gigant“, i dodao da je Sovjetski Savez „formalizovao okončanje okupacije“ te države, za razliku od SAD, prenosi agencija TASS.

„Posle Drugog svetskog rata Nemačka je podeljena na četiri sektora: američki, britanski, francuski i sovjetski. Sovjetski Savez je formalizovao okonačnje tog okupacionog statusa, a SAD nisu. Striktno govoreći, formalno i u pravnom smislu, na teritoriji Nemačke se nalaze američke okupacione snage i mnogo ih je tamo“, naveo je Putin.

Dodao je da i „sami nemački političari govore da Nemačka posle Drugog svetskog rata nikada nije bila suverena zemlja u punom smislu te reči“.

Putin je danas rekao i da će evropske zemlje „pre ili kasnije povratiti svoj suverenitet“, ali je dodao da bi to moglo da potraje.

Izvor: Agencije

Nakon što mu je studentkinja Darija Semjonova ispričala da je bila primorana da napusti školovanje u Beču ubrzo pošto je Rusija napala Ukrajinu, rekavši da je austrijski državni univerzitet od nje tražio da potpiše dokumente u kojima je Rusija označena kao „država sponzor terorizma“, Putin je kazao da je ta priča „primer da Evropi nedostaje nezavisnost“.

„Naravno, vreme kada će Evropa nekako obnoviti svoj suverenitet sigurno će doći. Očigledno, za to će možda biti potrebno neko vreme“, naveo je Putin.

Komentari

Vaš komentar