Putin: Besmislica da Ukrajina stoji iza eksplozija na Severnom toku

Svet 14. mar 202322:55 17 komentara
Reuters/ Sputnik/Mikhail Metzel

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da su tvrdnje o umešanosti ukrajinskih aktivista u eksplozije na gasovodima Severni tok 1 i 2 potpuna besmislica.

Eksploziju takve snage, na takvoj dubini, mogu izvesti samo stručnjaci koji iza sebe imaju celokupnu moć države koja ima određene tehnologije”, rekao je Putin televiziji Rusija 1, prenosi Index.

On je istakao da je Rusiji teško da sprovede svoju istragu, jer njenim stručnim timovima nije dozvoljeno da istraže mesta eksplozije.

“Činjenica da se radi o terorističkom napadu ni za koga više nije tajna i mislim da su to već svi prepoznali. Štaviše, teroristički napad očigleno je počinjen na nivou države“, kazao je Putin.

Ukrajina je negirala navode koji su se pojavljivali u medijima da stoji iza napada na gasovod.

Putin je naveo da su stručnjaci Gasproma pronašli „stub“ na udaljenosti od oko 30 kilometara od mesta eksplozije, instaliran na ranjivom mestu – na spoju cevi.

„Naši stručnjaci veruju da bi to mogla biti antena za prijem signala za aktiviranje eksplozivne naprave, koja je mogla biti, ne kažem da jeste, ali mogla je biti postavljena ispod gasovoda“, rekao je Putin.

Dodao je da su Sjedinjene Američke Države teoretski zainteresovane za takve incidente, kako bi svojim tečnim gasom snabdevale Evropu.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare