Putin: Eskalacija u Donbasu izazvana provokacijama ukrajinskih trupa

Svet 20. feb 202217:4726 komentara
Sputnik/Aleksey Nikolskyi/Kremlin via Reuters

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je francuskom kolegi Emanuelu Makronu da je trenutna eskalacija u Donbasu izazvana provokacijama ukrajinskih trupa, saopštila je pres služba Kremlja posle njihovog telefonskog razgovora.

„Izražena je ozbiljna zabrinutost zbog dramatičnog pogoršanja situacije na kontakt liniji u Donbasu. Ruski predsednik je napomenuo da je eskalacija izazvana provokacijama ukrajinskih trupa“, navedeno je u saopštenju, koje je preneo TASS.

Kremlj je dodao da su Putin i Makron razmenili mišljenja o situaciji oko Ukrajine i o dugoročnim pravnim garancijama za bezbednost Ruske Federacije.

Oni su pozivali na prekid vatre u Donbasu, preneo je Frans pres, pozivajući se na saopštenje iz Jelisejske palate.

Putin i Makron su razgovarali sat i 45 minuta. Francuski predsednik je nakon toga razgovarao sat vremena sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim.

Mišel: Moskva doprinela jedinstvu EU i transatlantskih saveznika

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel poručio je da je Moskva doprinela jedinstvu Evropske unije i njenih transatlanskih saveznika.

„Kremlj se nadao da će podeliti i oslabiti našu Alijansu. Oni su uradili upravo suprotno“, obavio je Mišel na Tviteru, posle svog govora na bezbednosnoj konferenciji u Minhenu (MSC), čija tema je bila ukrajinska kriza.

„Naše jedinstvo je zacementirano. I unutar EU i preko Atlantika. Potpuno smo ujedinjeni“, naglasio je Mišel.

Komentari

Vaš komentar