Putin postavio uslove za pregovore o Ukrajini

Svet 14. jun 202413:18 > 13:48 53 komentara
AP Photo/Alexander Zemlianichenko/Tanjug

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je da će pregovarati sa Ukrajinom u slučaju povlačenja ukrajinskih snaga iz četiri regiona za koje tvrdi da su ruska teritorija i kada Kijev odustane od pridruživanja NATO.

Putin je govorio pred zvaničnicima ruskog Ministarstva spoljnih poslova uoči mirovne konferencije o Ukrajini u Švajcarskoj, gde Rusija nije pozvana.

„Čim Kijev počne povlačenje trupa (iz regiona Donjecka, Luganska, Hersona i Zaporožja) i pošto obavesti da odustaje od plana za ulazak u NATO, odmah ćemo dati naređenje o prekidu vatre i za početak pregovora“, rekao je Putin.

Ovi zahtevi predstavljaju de fakto zahtev za predaju Ukrajine, čiji je cilj očuvanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta.

Putin je u septembru 2022. proglasio aneksiju četiri regiona istočne i južne Ukrajine, pored aneksije Krima 2014. godine.

„Evroatlantski bezbednosni sistem više ne postoji“

Putin je da se zapadni model globalne bezbednosti urušio i da je potrebno da Zapad pronađe način da sarađuje sa Moskvom.

Putin je u ruskom Ministarstvu spoljnih poslova rekao da je vreme da se, posle rušenja “zapadnog modela” globalne bezbednosti, stvori nov i stabilniji sistem.

„Očito je da svedočimo rušenju evroatlantskog bezbednosnog sistema, koji više ne postoji. Potrebno je formirati novi, što od nas zahteva da sa partnerima i zainteresovanim zemljama, kojih je mnogo, izradimo naše opcije za osiguranje bezbednosti u Evroaziji“, poručio je Putin.

Putin je izjavio da je Rusija spremna da o novom sistemu bezbednosti u Evropi i Evroaziji razgovara sa svakim, uključujući i NATO, javlja Rojters.

„Živimo na istom kontinentu. Bez obzira šta se dogodilo, ne možete menjati geografiju. Moraćemo koegzistirati i sarađivati, na ovaj ili onaj način“, rekao je Putin.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare