Putin: Evroazijska unija može da postane moćan nezavisni pol multipolarnog sveta

Svet 23. jan 202309:0023 komentara
Izvor: Sputnik/Ilya Pitalyov/Pool via Reuters

Predsednik Rusije Vladimir Putin rekao je da Evroazijska ekonomska unija ima sve mogućnosti da postane jedan od moćnih nezavisnih polova multipolarnog sveta, navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu Kremlja.

„Unija ima sve mogućnosti da postane jedan od moćnih, nezavisnih, samodovoljnih polova koji formiraju multipolarni svet, da bude centar privlačenja svih nezavisnih država koje dele naše vrednosti i teže saradnji sa Evroazijskom ekonomskom zajednicom“, ističe se u saopštenju, prenosi Sputnjik.

Pročitajte još

Predsednik Rusije je nazvao aktuelnim zadatkom za Uniju smanjenje rizika koje stvara korišćenje stranih valuta i platnih sistema u međusobnoj trgovini.

Takođe, prema rečima šefa ruske države, harmonizacija finansijskih tržišta treba da stvori povoljne uslove da kapital zemalja članica ostane u okviru asocijacije i investira se u nacionalne privrede.

Vladimir Putin je pozvao i na proširenje veza Evroazijske ekonomske unije, uključujući pregovore o slobodnoj trgovini sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima i Indonezijom.

„Nameravamo da učinimo sve što možemo da pomognemo da se završi posao na sličnim sporazumima sa Egiptom, Iranom i Indijom, kao i da aktiviramo nove pregovaračke staze, uključujući sa Indonezijom i Ujedinjenim Arapskim Emiratima“, napisao je Putin.

Komentari

Vaš komentar