Putin i Bajden održali sastanak „visokog rizika“

Svet 07. dec 202118:28 > 19:1010 komentara
Vladimir Putin Džo Bajden
Izvor: Sputnik/Mikhail Metzel/Pool via REUTERS

Video sastanak predsednika SAD i Rusije, Džozefa Bajdena i Vladimira Putina, završen je danas nešto posle 18.08 po srednje-evropskom vremenu, javile su ruske agencije.

Razgovor je trajao oko dva sata, prenele su ruske agencije TASS, Ria Novosti i Interfaks.

Agencija Frans pres je prethodno ocenila sastanak kao razgovor „visokog rizika“, jer Vašington želi da se izbegne vojna eskalaciji u Ukrajini, dok Moskva namerava da označi sopstvene strateške „crvene linije“.

„Drago mi je da Vas ponovo vidim“, rekao je Bajden i izrazio nadu da će naredni sastanak biti uživo.

„Pozdravljam Vas, gospodine predsedniče“, rekao je Putin uz osmeh, sedeći za velikim stolom ispred ekrana na kojem se vidi Bajden.

Izvor: Enex

Putin je vodio razgovor iz svoje rezidencije u Sočiju, dok je Bajden bio u jednoj prostoriji Bele kuće nazvanoj „Situation Room“, koja je zatvorena za medije. Bela kuća nije prenela fotografije sa početka sastanka.

Izbor Amerikanaca da sastanak bude u toj visoko obezbeđenoj sobi, u kojoj američka izvršna vlast nadgleda osetljive vojne intervencije, otkriva visok stepen napetosti u Vašingtonu, ocenio je Frans Pres.

Bajden će posle video-sastanka sa Putinom, imati telefonske razgovore sa liderima Francuske, Nemačke, Italije i Velike Britanije, saopštila je večeras Bela kuća.

Bajden će razgovarati sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom, odlazećom nemačkom kancelarkom Angelom Merkel i premijerima Italije i Velike Britanije, Mariom Dragijem i Borisom Džonsonom.

Bela kuća je podsetila da je Bajden u ponedeljak razgovarao sa tim liderima i dogovoreno je da ostanu „u bliskom kontaktu“.

Vašington, NATO i Kijev optužuju Moskvu da gomila vojnike na granici sa Ukrajinom i da priprema napad. Moskva je nekoliko puta to demantovala i optužila zapadne zemlje da pojačavaju napetost održavanjem vojnih vežbi na Crnom moru.

Komentari

Vaš komentar