Putin: DNR i LNR imaju isto pravo kao Kosovo, očekujemo diplomatsko rešenje

Svet 26. apr 202219:54 > 21:51 260 komentara
Sputnik/Vladimir Astapkovich/Kremlin via REUTERS

I dalje očekujemo i nadamo se da ćemo moći da postignemo sporazume sa Ukrajinom diplomatskim kanalima, poručio je ruski predsednik Vladimir Putin posle razgovora sa generalnim sekretarom Ujedinjenih nacija Antonijom Guterešom.

Putin je rekao da je u nedavnim razgovorima u Istanbulu postignut napredak, ali je naglasio da su oni prekinuti nakon izveštaja o zverstvima nad civilima u ukrajinskom gradu Buča.

Povezane vesti

On je rekao da su Donjecka Narodna Republika i Luganska Narodna Republika postale nezavisne na osnovu presedana Međunarodnog suda pravde prilikom odlučivanja o nezavisnosti Kosova.

Putin je istakao da je pročitao sva dokumenta Međunarodnog suda pravde u vezi sa Kosovom i da se dobro seća odluke u kojoj se navodi da u ostvarivanju prava na samoopredeljenje određena teritorija bilo koje države nije u obavezi da od centralnih vlasti traži dozvolu da proglasi suverenitet.

„To je rečeno za Kosovo i to je bila odluka Međunarodnog suda pravde, koju su svi podržali“, kazao je Putin, dodavši da Donjecka narodna republika i Luganska narodna republika imaju isto pravo kao Kosovo da se izjasne o svom suverenitetu bez dozvole centralne vlasti, „jer je presedan napravljen“, prenose RIA Novosti.

Predsednik Rusije je rekao da se Rusija i dalje nada da će se postići sporazum sa Ukrajinom, podsetivši da je nedavno u Istanbulu postignut napredak, ali je sve prekinuto kada su se pojavili izveštaji o masovnim ubistvima civila u Buči.

To što je izneto nije istina, jer ruska vojska nema ništa s tim dešavanjima u Buči, a mi znamo ko je i na koji način napravio tu provokaciju, rekao je Putin, prenosi Tass.

Istakao je da će se pregovori sa Ukrajinom nastaviti u onlajn formatu i nada se njihovom pozitivnom ishodu.

Vladimir Putin
Sputnik/Ramil Sitdikov/Kremlin via REUTERS

Govoreći o situaciji u Marijupolju, Putin je kazao da se u gradu više ne vode vojne operacije, a tvrdi da ukrajinski vojnici drže civile kao živi štit u čeličani Azovstal.

Antonio Gutereš rekao je ruskom predsedniku da je invazija na Ukrajinu u potpunosti u suprotnosti sa Poveljom UN.

Preneo mu je i da je duboko zabrinut zbog humanitarne situacije.

On je rekao i da želi da osnuje novu kontakt grupu koju čine Ukrajina, Rusija i UN koja će koordinirati uspostavljanje humanitarnih koridora.

Prihvaćen predlog Gutereša

Predsednik Rusije Vladimir Putin „u principu“ je prihvatio predlog generalog sekretara Ujedinjenih nacija Antonija Gutereša da se u evakuaciju civila iz Marijupolja uključe Ujedinjene nacije i Crveni krst, saopšteno je u sedištu Svetske organizacije u Njujorku.

O tome će dalje razgovarati predstavnici naše Kancelarije za koordinisanje humanitarnih aktivnosti i ruskog Ministarstva odbrane, rekao je portparol Ujedinjenih nacija Stefan Dižarik, preneo je BBC

Više o događajima u Ukrajini čitajte u BLOGU na stranici RAT U UKRAJINI.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare