Putin najavio prvo putovanje u inostranstvo otkad je izdat nalog za njegovo hapšenje

Svet 19. sep 202314:58 14 komentara
Vladimir Putin maše, pored njega mnogobrojno obezbeđenje
Korean Central News Agency/Korea News Service via AP

Ruski predsednik Vladimir Putin otputovaće u oktobru u Peking radi razgovora sa kineskim kolegom Si Đinpingom, što će biti njegov prvi poznati odlazak u inostranstvo otkako je Međunarodni kazneni sud (ICC) izdao nalog za njegovo hapšenje.

Nikolaj Patrušev, sekretar ruskog Veća sigurnosti, rekao je da bi pokušaj Zapada da obuzda Rusiju i Kinu trebao produbiti saradnje između dveju sila.

„Radujemo se temeljnim bilateralnim razgovorima između ruskog predsednika Vladimira Putina i kineskog predsednika Si Đinpinga u Pekingu”, rekao je Patrušev na sastanku u Moskvi sa šefom kineske diplomatije Vang Ijem, a citirala ga je novinska agencija Interfax.

Putin će prisustvovati trećem forumu “Pojas i put”, na koji ga je kineski kolaga pozvao tokom posete Moskvi u martu. Nekoliko dana pre Si Đinpingove posete, Međunarodni kazneni sud (ICC) izdao je nalog za Putinovo hapšenje zbog nezakonite deportacije stotina dece iz Ukrajine, što Moskva poriče.

Kremlj je rekao da je nalog dokaz zapadnog neprijateljstva prema Rusiji, koja je započela kazneni postupak protiv tužitelja ICC-ja i sudija koji su izdali nalog. Patrušev, blizak Putinov saveznik, kazao je da Rusija želi razviti svoje veze s Kinom.

“Rusija je predana progresivnom razvoju i jačanju rusko-kineskih odnosa”, rekao je Patrušev i dodao da dve sile imaju “sveobuhvatno partnerstvo i stratešku saradnju”.