Putin naredio nastavak ofanzive na istoku Ukrajine

Svet 04. jul 202215:02 29 komentara
Sputnik/Mikhail Klimentyev/Kremlin via Reuters

Ruski predsednik Vladimir Putin naredio je svojim snagama da nastave ofanzivu na istoku Ukrajine, posle zauzimanja celog regiona Lugansk.

Ruske snage „treba do kraja da izvedu svoju misiju prema već odobrenim planovima“, rekao je Putin u razgovoru sa svojim ministrom odbrane Sergejom Šojguom, koji je prenosila televizija.

Pročitajte još

„Nadam se da se u njihovim sektorima sve odvija kao što se odvijalo u Lugansku“, dodao je Putin.

On je dao ove izjave dan posle objave o povlačenju ukrajinskih snaga iz strateškog grada Lisičanska, čijim su zauzimanjem ruske i separatističke proruske snage preuzele kontrolu nad celom teritorijom Luganska.

Region Luganska i susednog Donjecka formiraju Donbas, industrijski basen na istoku Ukrajine, koji ruske snage nameravaju da osvoje u celosti.

Ministar odbrane Šojgu je rekao da ruske snage sprovode deminiranje grada Lisičanska.

Putin je rekao da će dva generala, Aleksandar Lapin i Esedula Abačev, biti proglašeni Herojima Rusije zbog njihove uloge u borbama u Ukrajini, bez davanja dodatnih detalja.

Rusija, koja taj tip informacija drži uglavnom u tajnosti, nedavno je otkrila imena dvojice generala, Sergeja Surovikina i Aleksandera Lapina, koji vode ofanzivu na Lisičansk.

Putin je rekao da su njih dvojica njega „direktno izveštavala o svojoj misiji i o svojim predlozima za nastavak ofanzivnih operacija“.

Zauzimanje Lisičanska koji, zajedno sa susednim Severodonjeckom predstavlja strateško čvorište, dozvljava ruskim i separatističkim snagama da lakše idu ka zapadu i ključnim gradovima Slovjansk i Kramatorsk, dva najveća grada u Donbasu koja su još pod kontrolom ukrajinske vojske.

Danas je visoki zvaničnik separatista Vitalij Kiseljev rekao da ruske snage napreduju u dva pravca ka mestu Siversk na putu ka Slovjansku i Kramatorsku.

Sve o događajima u Ukrajini čitajte u našem BLOGU ili na stranici Rat u Ukrajini.

Komentari (29)

Vidi sve komentare