Putin ne može na obeležavanje godišnjice Dana D „zbog agresorskog rata u Ukrajini“

Svet 16. apr 202422:19 21 komentara
AP Photo/Alexander Zemlianichenko, File/Tanjug

Rusija će biti pozvana da pošalje predstavnike na ceremoniju obeležavanja 80. godišnjice Dana D, ali se to neće odnosti na predsednika Vladimira Putina, zbog "agresorskog rata u Ukrajini", saopštili su organizatori te tradicionalne manifestacije.

„S obzirom na okolnosti, predsednik Putin neće biti pozvan da učestvuje u obeležavanju 80. godišnjice iskrcavanja saveznika u Normandiji“, navodi se u saopštenju, prenosi Politiko.

Na ceremoniji će biti odata počast onima koji su ustali, koji su patili, koji su se borili i oslobađali, dodali su organizatori.

Ovo nije prvi put da je Putin izostavljen sa spiska zvanica, jer 2019. nije bio pozvan ni na obeležavanje 75. godišnjice Dana D, čemu su, između ostalih, prisustvovali Donald Tramp, Angela Merkel, Tereza Mej i britanska kraljica Elizabeta.

Ruski predsednik je, međutim, 2014. pozvan na obeležavanje 70. godišnjice Dana D, uprkos aneksiji Krima nekoliko meseci ranije.

Možemo imati nesuglasice sa Putinom, ali ja ne zaboravljam i nikada neću zaboraviti da je ruski narod dao milione života tokom Drugog svetskog rata, rekao je tadašnji francuski predsednik Fransoa Oland.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare