Putin: Ne planiramo uvođenje vanrednog stanja u Rusiji

Svet 05. mar 202215:44 > 19:03 60 komentara
Sputnik/Mikhail Klimentyev/Kremlin via REUTERS

Rusija ne planira da proglasi vanredno stanje na teritoriji Rusije, saopštio je danas ruski predsednik Vladimir Putin kao odgovor na glasine o tome zbog sukoba u Ukrajini.

Na sastanku sa stjuardesama koje rade za Aeroflot, prikazanom na nacionalnoj televiziji, ruski predsednik je rekao da će se taj korak preduzeti samo u „slučajevima spoljne agresije, u definisanim oblastima vojnih aktivnosti“.

„Ali mi nemamo takvu situaciju i nadam se da je nećemo imati“, rekao je Putin, a prenosi BBC.

Bilo je glasina da je Putin planirao da proglasi vanredno stanje – kada se suspenduje normalno građansko pravo ili vojska preuzima kontrolu nad funkcijama vlade.

On je rekao da postoje i druga specijalna vanredna stanja koja se mogu koristiti u slučaju „spoljne pretnje velikih razmera“ – ali da nema planova ni da ih uvede.

Putin je izjavio i da je odluka o pokretanju „specijalne vojne operacije u Ukrajini“ teška odluka, dodavši da postoji mnogo raznih varijanti demilitarizacije Ukrajine i da se nada pozitivnoj reakciji.

Rekao je i da će Rusija bilo koju zemlju koja odluči da uvede zonu zabrane letova iznad Ukrajine smatrati učesnicom u oružanom sukobu.

Putin kaže da će Rusija na svaki potez u tom pravcu gledati kao na intervenciju koja predstavlja pretnju.

„Ako bilo koja zemlja uvede zonu zabrana letenja nad Ukrajinom, smatraćemo je učesnicom sukoba i nije važno da li je u nekoj organizaciji i u kojoj je organizaciji“, rekao je.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare