Putin: Neonacisti u Ukrajini čine zločine protiv civila

Svet 27. jan 202312:4167 komentara
Sputnik/Ilya Pitalyov/Pool via Reuters

Ruski predsednik Vladimir Putin optužio je "neonaciste u Ukrajini" da čine zločine protiv civila, povodom Međunarodnog dana sećanja na žrtve Holokausta.

„Zaboraviti lekcije istorije dovodi do ponavljanja strašnih tragedija. Dokaz su zločini protiv civila, etničko čišćenje i kazneno delovanje koje organizuju neonacisti u Ukrajini“, rekao je Putin u saopštenju.

Povezane vesti

On je dodao da je to „zlo“ protiv koga se ruski vojnici „hrabro bore“.

Da bi opravdao rusku intrervenciju, Putin je više puta osudio „genocid“ koji je, prema njemu, počinjen protiv stanovništva koje govori ruski na istoku Ukrajine i nazvao režim Volodimira Zelenskog „neonacističkim“, navodi agencija Frans pres.

„Svaki pokušaj revizije doprinosa naše zemlje Velikoj pobedi (u Drugom svetskom ratu) se u stvari vraća na pravdanje zločina neonacizma, otvara put ka ponovnom rađanju njegove ubitačne ideologije“, rekao je Putin u saopštenju koje je objavio Kremlj.

On je takođe izrazio žaljenje za „milione nedužnih stradalih – Jevreja, predstavnika drugih nacionalnosti, koji su bili ubijeni, mučeni, umrli od gladi i bolesti“ za vreme Holokausta.

Izuzetno ove godine zbog sukoba u Ukrajini, predstavnici Rusije nisu pozvani na obeležavanje 78. godišnjice oslobađanja nacističkog logora Aušvic-Birkenau na jugu Pojske. Do sada je Rusija uvek prisustvovala ceremonijama koje se održavaju svake godine 27. januara.

Komentari

Vaš komentar