Putin: Odgovorićemo istom merom na ulazak Švedske i Finske u NATO

Svet 30. jun 202207:26 > 07:4268 komentara
Reuters/ Maxim Shemetov

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je da će Rusija odgovoriti istom merom ako NATO rasporedi trupe i infrastrukturu u Finskoj i Švedskoj nakon što se te zemlje pridruže vojnom savezu predvođenom SAD.

„Nemamo nikakvih problema sa Švedskom i Finskom koje imamo sa Ukrajinom. Oni žele da se pridruže NATO-u, pa samo napred. Ali oni moraju da shvate da ranije nije bilo pretnje, a sada, ako tamo budu raspoređeni vojni kontingenti i infrastruktura, mi ćemo morati da odgovorimo istom merom i stvorimo iste pretnje za područja iz kojih smo ugroženi“, rekao je Putin ruskoj državnoj televiziji posle razgovora sa liderima Centralne Azije u Turkmenistanu.

Povezane vesti

On je rekao da je neizbežno da će se odnosi Moskve sa Helsinkijem i Stokholmom pogoršati zbog njihovog članstva u NATO.

„Među nama je sve bilo u redu, ali sada bi moglo da dođe do neke tenzije i sigurno hoće“, rekao je on i dodao da je „neminovno ako smo u opasnosti“.

Putin je dao izjavu dan nakon što je Turska, članica NATO-a, odustala od veta na napore Finske i Švedske da se pridruže alijansi.

Na samitu NATO-a u Madridu ove nedelje, tri zemlje su postigle sporazum kojim su rešene primedbe i zabrinutosti Ankare, pre svega u vezi sa odnosima sa kurdskim militantnim organizacijama koje Turska smatra terorističkim.

To znači da Helsinki i Stokholm mogu da nastave proces pridruživanja NATO-u.

Putin je dodao da su ciljevi onoga što Moskva naziva svojom „specijalnom vojnom operacijom“ u Ukrajini ostali nepromenjeni i da je njen cilj „osloboditi“ istočni ukrajinski region Donbasa i garantovati bezbednost Rusiji.

On je rekao da ruske trupe napreduju u Ukrajini i postižu zacrtane ciljeve i da se vojna intervencija odvija po planu.

„Nema potrebe da se postavlja rok za završetak kampanje“, rekao je Putin.

Komentarišući raketiranje tržnog centra u ukrajinskom gradu Kremenčuku, on je naveo da Rusija ne gađa civilne ciljeve. Najmanje 18 ljudi je poginulo, a 60 je ranjeno u napadu na centar u kojem su se nalazili civili.

Komentari

Vaš komentar