Putin osudio odbijanje NATO-a da odgovori na ruske zabrinutosti

Svet 02. feb 202221:29 0 komentara
Vladimir Putin
Yuri Kochetkov/Pool via REUTERS

Ruski predsednik Vladimir Putin osudio je u telefonskom razgovoru sa britanskim premijerom Borisom Džonsonom odbijanje NATO-a da uzme u obzir bezbednosne brige njegove zemlje, u jeku pogoršanja tenzija oko Ukrajine.

Povezane vesti

Kako se navodi u saopštenju Kremlja, Putin je govorio o „nedostatku volje NATO-a da adekvatno odgovori na legitimnu zabrinutost Rusije“ u pogledu njene bezbednosti.

Ruski predsednik je optužio ukrajinske vlasti za „hronične sabotiranje“ mirovnog sporazuma iz Minska potpisanog 2015. između Kijeva i proruskih separatista na istoku Ukrajine.

Ti sporazumi su omogućili značajno smanjenje nasilja, ali nisu okončali rat započet 2014. godine između proruskih pobunjenika za koje se veruje da imaju podršku Moskve i ukrajinskih snaga bezbednosti.

Rusija je od kraja 2021. godine optužena da je okupila desetine hiljada vojnika na granicama Ukrajine za potencijalnu invaziju.

Rusija negira da ima takve planove, ali zahteva garancije za svoju bezbednost, uključujući uveravanja da Ukrajina nikada neće biti članica NATO-a i da će Atlantski savez povući svoje snage sa područja u blizini Rusije.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!