Putin: Otvoren sam za razgovor, ali se ne može pregovarati o ruskim interesima

Svet 23. feb 202208:33 > 14:09 komentara
Sputnik/Mikhail Klimentyev/Kremlin via REUTERS

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je da ostaje otvoren za dijalog i diplomatsko rešenje ukrajinske krize, ali je dodao da se ne može pregovarati o interesima Rusije kao što je bezbednost zemlje.

„Naša zemlja je uvek otvorena za direktan i iskren dijalog u cilju pronalaženja diplomatskih rešenja za najsloženije probleme“, rekao je Putin u televizijskom govoru povodom 23. februara, nacionalnog Dana branioca otadžbine.

POVEZANE VESTI

Putin, koji je od zapadnih zemalja ranije tražio da Ukrajina nikada ne udje u NATO, rekao je da se „ne može pregovarati o interesima i bezbednosti ruskih gradjana“.

Navodeći kao pretnje Rusiji „vojne aktivnosti NATO-a“, ruski predsednik je još jednom ocenio da je zabrinutost njegove zemlje ostala „bez odgovora“.

Putin je obećao da će nastaviti da razvija sposobnosti ruske vojske, digitalnu tehnologiju i veštačku inteligenciju, kao i hipersonično oružje.

Rusija, za koju se nedeljama sumnja da priprema invaziju na Ukrajinu, priznala je u ponedeljak nezavisnost dve proruske separatističke teritorije na istoku zemlje, što je izazvalo strah od ruske vojne intervencije na vratima Evropske unije.

Izvor: Agencije

Više o krizi u Ukrajini, čitajte u BLOGU UŽIVO.