Putin oživeo sovjetsku nagradu „Majka heroina“ za žene sa desetoro dece

Svet 17. avg 202220:41 24 komentara
Sputnik/Pavel Byrkin/Kremlin via REUTERS

Suočen sa zabrinjavajućim padom populacije, predsednik Rusije Vladimir Putin je oživeo nagradu iz sovjetskog doba, pokrenutu 1944. godine, kako bi podstakao Ruse da povećaju svoje porodice.

Nagrada „Majka heroina“ biće dodeljivana ženama koje rađaju 10 ili više dece, nudeći finansijske podsticaje i društvene pohvale u pokušaju da se podstakne rast stanovništva, piše Vašington post.

Počasnu medalju je prvi ustanovio Josif Staljin u Sovjetskom Savezu i dodelio je oko 400.000 građana, prenose ruski mediji.

Nagrada će građanima Rusije doneti jednokratnu isplatu od milion rubalja (16.500 dolara), nakon što njihovo 10. dete napuni godinu dana – i to samo ako je ostalih devetoro dece preživelo.

Kako je navedeno, rata u Ukrajini nema veze sa medaljom.

Međutim, priznanje iz Staljinove ere prvobitno je pokrenuto kao deo šireg društvenog paketa „pronatističkih“ mera preduzetih pred kraj Drugog svetskog rata,

Kristin Rot-Ej, vanredni profesor na Školi za slavenske i istočnoevropske studije Univerzitetskog koledža u Londonu, rekla je Vašington postu da je oživljavanje medalje „očigledno svesni eho staljinističke prošlosti“.

Rot-Ej je rekla da je nagrada nastala kada je Sovjetski Savez pokušavao da „planira posleratnu obnovu“ i podrži porodice kao „osnovnu instituciju sovjetskog društva“.