Putin potpisao produženje rusko-američkog sporazuma Novi start

Svet 29. jan 202118:25 komentar
Putin
MIKHAIL KLIMENTYEV / SPUTNIK / AFP

Ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je produženje važnog rusko-američkog sporazuma Novi start o ograničenju nuklearnog naoružanja, posle dogovora koji su Moskva i Vašington postigli ove nedelje da ga spasu.

„Vladimir Putin potpisao je savezni zakon o ratifikaciji produženja sporazuma Rusije i SAD o merama namenjenim da se smanji i dalje ograniči ofanzivno strateško oružje“, saopštio je Kremlj.

Oba doma ruskog parlamenta ratifikovala su produženje sporazuma Novi start (Strategic Arms Reduction Treat) na pet godina u sredu, dan posle telefonskog razgovora Putina sa američkim predsednikom Džozefom Bajdenom, kada su dva državnika izrazila zadovoljstvo razmenom diplomatskih nota o njegovom produženju.

Za produženje sporazuma nije potrebno odobrenje Kongresa u SAD, ali ruski poslanici moraju da ga ratifikuju.

Novi start ističe 5. februara. Pošto je 20. januara preuzeo dužnost, Bajden je predložio produženje ugovora na pet godina, što je Kremlj odmah pozdravio.

Po sporazumu Novi start koji su 2010. potpisali tadašnji predsednici SAD i Rusije, Barak Obama i Dmitrij Medvedev, obe strane smeju da imaju najviše 1.550 razmeštenih nuklearnih bojevih glava i 700 razmeštenih raketa i bombardera, što proveravaju inspekcije.

Novi start jedini je preostali američko-ruski sporazum o kontroli nuklearnog naoružanja, nakon što su se prvo SAD, a potom i Rusija, povukle iz Sporazuma o nuklearnim snagama srednjeg dometa (INF) iz 1987. godine.