Putin: Pravo na priznanje republika u Donbasu kao što je priznato Kosovo

Svet 18. jun 202210:43 291 komentara
Reuters/ Maxim Shemetov

Rusija je imala pravo da prizna republike u Donbasu prema Povelji Ujedinjenih Nacija, rekao je u petak predsednik Rusije Vladimir Putin na Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu i ponovo kao primer za presedan istakao jednostrano proglašenje kosovske nezavisnosti.

„Kada je Kosovo proglasilo nezavisnost, Međunarodni sud pravde, pod pritiskom zapadnih zemalja, presudio je da prema Povelji UN, kada je država proglasila nezavisnost, nema potrebe da traži dozvolu od centralne vlade“, rekao je Putin, prenosi Kossev, dodajući: „To znači da republike Donbasa nisu morale da traže od Kijeva dozvolu“.

Potvrđujući da su Luganska i Donjecka Narodna Republika samoproglasile svoju nezavisnost, Putin je istakao daje Rusija imala pravo da ih prizna.

„Da li smo imali pravo da ih priznamo? Naravno da jesmo“, naglasio je predsednik Rusije.

On je izneo stav da su zapadne zemlje pokrenule ratove velikih razmera. Pored Libije, koja „ne može da vrati svoju državnost“, Irak je „praktično razoren“, a rat u Avganistanu trajao je „decenijama“ da bi ga „na kraju neslavno napustili“.

„Ali, stvar je u tome da su se takve situacije razvile onako su oni hteli, a ne kako je trebalo. U brojnim slučajevima, recimo u Јugoslaviji – zemlja je rasparčana. Nakon što je naša zemlja prestala da postoji, pojavile su se nove zemlje i novi interesi, bilo je dosta unutrašnjih kontradiktornosti i oni su ih ohrabrivali. Onda su počeli da otkidaju Kosovo od Srbije. Takođe nije jasno zbog čega“, rekao je Putin.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare