Putin rekao Makronu da je nezadovoljan odgovorima SAD i NATO u vezi sa Ukrajinom

Svet 28. jan 202219:592 komentara
Putin Makron
Michel Euler/Pool via REUTERS/File Photo

Predsednik Rusije Vladimir Putin poručio je u telefonskom razgovoru sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom da u odgovorima SAD i NATO o bezbednosnim garancijama nisu uzeta u obzir glavna pitanja koja zabrinjavaju Rusiju, objavila je pres-služba Kremlja.

Putin je, kako izveštava Sputnjik, istakao da će ruska strana pažljivo analizirati pisane odgovore na nacrte sporazuma o bezbednosnim garancijama od NATO i SAD, nakon čega će odrediti naredne korake.

Povezane vesti:

Istovremeno, agencija Rojters navodi da je ruski šef države rekao da „SAD i NATO nisu zadovoljili ruske bezbednosne zahteve u vezi Ukrajine“, ali da je „Moskva i dalje spremna da razgovara“.

To je, kako ističe britanska agencija, prva Putinova reakcija na pismene odgovore Zapada na ruske zahteve koju je saopštio u telefonskom razgovoru s francuskim predsednikom Emanuelom Makronom, posle nekoliko sedmica ćutanja o krizi na ukrajinsko-ruskoj granici.

Prema izveštaju Sputnjika, u saopštenju Kremlja se ističe je izostao odgovor na zabrinutost Moskve na dalje širenje NATO.

„Skrenuta je pažnja na činjenicu da u odgovorima SAD i NATO ipak nisu uzete u obzir glavne zabrinutosti Rusije kao što su sprečavanje širenja NATO, odustajanje od raspoređivanja udarnih sistema naoružanja u blizini ruskih granica, kao i vraćanje vojnog potencijala i infrastrukture bloka u Evropi na pozicije iz 1997. godine, kada je potpisan Osnivački akt Rusija-NATO“, ističe se u saopštenju Kremlja.

Ignorisano je i ključno pitanje – „kako SAD i njihovi saveznici nameravaju da slede princip nedeljivosti bezbednosti koji je zabeležen u osnovnim dokumentima OEBS-a i Rusija-NATO, a koji pretpostavlja da niko ne treba da jača svoju bezbednost na račun bezbednosti drugih zemalja“, citira Sputnjik saopštenje Kremlja.

Povodom tog saopštenja, britanska agencija u današnjem izveštaju iz Moskve podseća da su Sjedinjene Države i saveznici „upozorili Putina da će Rusija biti snažno i brzo ekonomski sankcionisana ako napadne Ukrajinu“.

Ruski šef diplomatije Sergej Lavrov poručio je ranije danas da Moskva ne želi rat.

„Ako bude zavisilo od Rusije, neće biti rata. Ne želimo ratove. Ali, ne želimo ni da se gaze i ignorišu naši interesi“, rekao je Lavrov u razgovoru za ruske radio stanice.

Komentari

Vaš komentar