Putin: Rusija spremna da omogući nesmetan izvoz žitarica iz Ukrajine

Svet 30. maj 202219:42 komentara
Shutterstock

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je da je Rusija spremna da omogući nesmetan izvoz žitarica iz ukrajinskih luka u koordinaciji s Turskom, navodi se u belešci Kremlja o razgovoru lidera dve države.

Rusija i Ukrajina zajedno izvoze 29 posto svetskih žitarica, većinom putem Crnog mora, kao i 80 posto suncokretovog ulja. Ukrajina je i veliki izvoznik kukuruza.

Putin je u razgovoru s turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom ponovio da Rusija može da izveze značajne količine đubriva i hrane ako se ukinu sankcije protiv Moskve, navodi Kremlj.

„Tokom rasprave o situaciji u Ukrajini, naglasak je bio na obezbeđivanju sigurne navigacije u Crnom i Azovskom moru i eliminaciji pretnji mina u tim vodama“, daopštio je Kremlj.

„Vladimir Putin je naglasio spremnost ruske strane da omogući nesmetan morski prevoz dobara u koordinaciji s turskim partnerima. To se odnosi i na izvoz žitarica iz ukrajinskih luka“, dodaje se.

Ruska invazija koja je krenula 24. februara poremetila je tržište žitarica. Moskva ove godine očekuje rekordan rod koji će se izvoziti iz ruskih crnomorskih luka dok vojska te zemlje blokira one ukrajinske.

Sve o događajima u Ukrajini čitajte u našem BLOGU ili na stranici Rat u Ukrajini.