Putin sa Šolcem: Rusija dugo izbegavala da gađa neke mete, Kijev nas provocirao

Svet 02. dec 202214:1312 komentara
Izvor: Sputnik/Mikhail Metzel/Pool via REUTERS

Ruski napadi na određene ukrajinske ciljeve su prisilan i neizbežan odgovor na provokacije Kijeva, rekao je predsednik Rusije Vladimir Putin nemačkom kancelaru Olafu Šolcu u petak.

U telefonskom razgovoru sa Šolcem, Putin je prozvao zapadne zemlje, uključujući Nemačku, za njihove destruktivne akcije poput snabdevanja režima u Kijevu oružjem i obuke ukrajinske vojske, navodi se u saopštenju Kremlja.

On je detaljno objasnio ciljeve „specijalne vojne operacije“ Rusije u Ukrajini i pozvao Nemačku da preispita svoj stav o sukobu.

Putin tvrdi da je sveobuhvatna politička i finansijska podrška Zapada Ukrajini razlog zašto „Kijev u potpunosti odbacuje ideju o bilo kakvim pregovorima“.

„Osim toga, ohrabruje radikalne ukrajinske nacionaliste da počine sve više krvavih zločina nad civilima“, dodaje se u saopštenju.

Putin je naglasio da su se ruske snage dugo suzdržavale od gađanja određenih ciljeva u Ukrajini, ali da su takve mere sada postale prisilan i neizbežan odgovor na provokativne napade Kijeva na rusku civilnu infrastrukturu, uključujući Krimski most i energetske objekte.

On je rekao da su „teroristički napadi na gasovode Severni tok takođe deo ovih provokacija“, ponavljajući poziv Moskve na transparentnu istragu koja uključuje Rusiju.

U saopštenju se dodaje da je, što se tiče sporazuma o izvozu žitarica, Putin naglasio potrebu za njegovom sveobuhvatnom implementacijom koja podrazumijeva uklanjanje svih barijera za ruske isporuke.

Komentari

Vaš komentar