Putin se provozao preko Krimskog mosta

Svet 05. dec 202216:2722 komentara
Izvor: Reuters/ Sputnik/ Mikhail Metzel/ Pool

Predsednik Rusije Vladimir Putin posetio je u ponedeljak Krimski most, na kojem se sastao sa građevinskim radnicima i vozio se preko njegovog obnovljenog dela.

Putin je seo za volan i prešao vozilom preko Krimskog mosta (Kerčkog mosta), koji povezuje rusko kopno sa ukrajinskim poluostrvom Krim, anektiranim od Moskve 2014. godine.

Ruski predsednik je popričao sa radnicima, a o saniranju Kerčkog mosta je razgovarao sa visokim vladinim zvaničnikom odgovornim za taj projekat.

Napad kamionom-bombom 8. oktobra poremetio je saobraćaj na jednoj od dve automobilske trake na mostu.

Rusija je za napad okrivila vojnu obaveštajnu službu Ukrajine i odgovorila talasima vazdušnih udara na ukrajinske energetske objekte i drugu važnu infrastrukturu.

Iz Kremlja je za vikend najavljeno da će Putin u dogledno vreme posetiti Donbas na istoku Ukrajine, koji je krajem septembra pripojen Rusiji.

„U dogledno vreme, naravno, to (poseta) će se dogoditi. To je region Rusije“, izjavio je novinarima portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Reuters/ Sputnik/ Mikhail Metzel/ Pool

To bi bila prva Putinova poseta od kada se Ukrajina suočava sa proruskim separatistima koje od 2014. godine podržava Rusija.

Na tom području se već nekoliko meseci nalazi i regularna ruska vojska, zajedno sa borcima paravojne grupe Vagner i nekoliko stotina civilnih rezervista pozvanih kao pojačanje.

Komentari

Vaš komentar