Putin: Težnja zapada za dominacijom povećava opasnost od sukoba

Svet 09. dec 202210:2325 komentara
Izvor: Sputnik/Sergei Bobylyov/Pool via Reuters

Zapadne elite svim mogućim sredstvima nastoje da održe dominaciju na svetskoj sceni, čime povećavaju opasnost od izbijanja sukoba, rekao je u petak ruski predsednik Vladimir Putin.

„Potencijal za izbijanje sukoba u svetu raste kao direktna posledica nastojanja zapadnih elita da svim mogućim sredstvima održe svoju političku, finansijsku, vojnu i ideološku dominaciju“, rekao je Putin.

Pročitajte još

Predsednik Rusije je govorio u video poruci upućenoj ministrima odbrane zemalja članica Šangajske organizacije za saradnju i grupe bivših sovjetskih zemalja.

„Elite svesno umnožavaju haos i otežavaju međunarodnu situaciju“, rekao je Putin u poruci koju je objavio Kremlj.

Putin je takođe optužio zapad da „eksploatiše“ Ukrajinu i koristi se ukrajinskim narodom kao topovskim mesom u sukobu s Rusijom.

Ruski lider je opet okarakterisao rat u Ukrajini, koji Moskva uvek naziva „specijalnom vojnom operacijom“, kao sukob između Rusije i zapada i kritikuje zemlje koje vojno i finansijski pomažu Ukrajini.

Kijev, evropske zemlje i Vašington kažu da Moskva ciničnom agresijom na proevropsku susednu zemlju pokušava, pod velom zabrinutosti za sopstvenu bezbednost, da osvoji velike delove Ukrajine i svrgne njenog predsednika Volodimira Zelenskog.

Izvor: Reuters

Komentari

Vaš komentar