Putin tražio da se isprave greške u mobilizaciji za rat u Ukrajini

Svet 29. sep 202221:59 20 komentara
Tanjug/Gavriil Grigorov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Ruski predsednik Vladimir Putin tražio je da se isprave greške u tekućoj moblizaciji u Rusiji za ofanzivu u Ukrajini, u vreme kada raste nezadovoljstvo zbog često haotičnog postupka.

Ruski mediji na društvenim mrežama javljaju o slučajevima mobilizacije starijih ljudi, studenata, bolesnih ili osoba bez vojnog iskustva. Mobilizacija je takođe pokrenula demonstracije i bekstvo hiljade muškaraca u inostranstvo.

„Ova mobilizacija postavlja mnogo pitanja. Treba ispraviti sve greške i učiniti da se više ne ponove“, rekao je Putin tokom video sastanka sa svojim Savetom za bezbednost, koji je prenosila ruska televizija. On je pomenuo pozivanje u vojsku očeva brojnih porodica, osoba koje imaju teške bolesti ili vrlo starih ljudi, sve slučajeve koji treba da budu izuzeti od mobilizacije prema zakonu.

„Ako je napravljena greška treba je ispraviti i vratiti kući one koji su pozvani bez odgovarajućeg razloga“, rekao je Putin.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov već je u ponedeljak priznao da su napravljene „greške“ u mobilizaciji, koja treba da se odnosi na 300.000 rezervista sa vojnim iskustvom ili sa korisnim znanjima, kao što su vozači kamiona.

Više od 2.400 ljudi uhapšeno je tokom demonstracija protiv mobilizacije u Rusiji od kada je objavljena 21. septembra, prema specijalizovanoj organizaciji OVD-Info.

Mnogi Rusi takodje su rešili da pobegnu iz zemlje stvarajući duge redove na granicama sa Gruzijom, Kazahstanom, Mongolijom i Finskom. Takođe je navala na vazdušni prevoz.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare