Putin uporedio sankcije ruskoj kulturi sa nacističkim spaljivanjem knjiga

Svet 25. mar 202215:02 58 komentara
Sputnik/Mikhail Klimentyev/Kremlin via Reuters

Ruski predsednik Vladimir Putin uporedio je u petak skidanje ruskih umetnika sa kulturnih programa u nekim zapadnim zemljama sa spaljivanjem knjiga koje su orkestrirali nacisti.

„Zadnji put su nacisti u Nemačkoj, pre gotovo 90 godina, vodili takvu kampanju uništenja jedne nepoželjne kulture. Dobro se sećamo slika spaljenih knjiga na javnim mestima“, rekao je na sastanku sa kulturnim radnicima.

Pročitajte još

Naglasio je da Zapad pokušava da zatre rusku kulturu, jer otkazuje dela velikih kompozitora Pjotra Iliča Čajkovskog, Dmitrija Šostakoviča i Sergeja Rahmanjinova i zabranjuje ruske pisce i njihove knjige.

„Danas oni žele da ponište čitavu kulturu, naš narod“, rekao je Putin na sastanku koji je prenosila televizija.

Putin i drugi ruski zvaničnici često poslednjih mesec dana, od početka ruske invazije na Ukrajinu, porede nacističku Nemačku i današnji Zapad, koji optužuju da vodi rusofobnu kampanju.

Ruska ofanziva je dovela je do talasa međunarodne solidarnosti sa Ukrajinom, koja ide i dalje od političkih i ekonomskih sankcija.

Tako su velike sportske federacije i značajna kulturna mesta isključili ruske sportiste i umetnike, a sa programa se skidaju ruski gosti.

Sve najvažnije informacije pratite u našem BLOGU UŽIVO i na stranici RAT U UKRAJINI.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare