Putin upozorava: Ograničenje cene ruske nafte imaće ozbiljne posledice

Svet 24. nov 202220:00 9 komentara
Shutterstock/ilustracija

Predsednik Rusije Vladimir Putin upozorio je u četvrtak na ozbiljne posledice po globalno energetsko tržište ako Zapad uvede ograničenje cena ruske nafte.

U saopštenju iz Kremlja navodi se da je Putin telefonski razgovarao sa iračkim premijerom Muhamedom Šija el Sudanijem i čestitao mu na preuzimanju dužnosti.

Povezane vesti

Iako su u fokusu razgovora bili izgledi za proširenje bilateralnih trgovinskih i ekonomskih veza, obe strane su „pohvalile zajednički rad Rusije i Iraka u okviru organizacije OPEC+, koji omogućava da se osigura stabilnost svetskog tržišta nafte“.

Razgovaralo se i o pokušajima Zapada da ograniči cenu ruske nafte, navodi se u saopštenju, te dodaje da je Putin naglasio da su „takve akcije suprotne tržišnim principima i da će vrlo verovatno rezultirati ozbiljnim posledicama po globalno energetsko tržište“.

Evropska unija do sada nije uspela da postigne dogovor o ograničavanju cena ruske nafte, a Ursula fon der Lajen, predsednica Evropske komisije, rekla je u četvrtak da članice rade „punom parom“ na devetom paketu sankcija protiv Rusije i da će vrlo brzo odobriti globalno ograničenje cena ruske nafte s G7 i drugim velikim partnerima.

„Nećemo mirovati dok Ukrajina ne pobedi Putina i njegov nezakoniti i varvarski rat“, izjavila je Fon der Lajen.