Putin: Zbog neodgovorne politike zemalja iz G7 – skok globalne inflacije

Svet 24. jun 202220:597 komentara
Sputnik/Mikhail Metzel/Kremlin via REUTERS

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da su zemlje grupe G7 poslednjih godina vodile neodgovornu politiku u oblasti ekonomije i da je to dovelo do povećanja globalne inflacije.

Putin je na virtuelnom samitu BRIKS čiji je domaćin Kina govorio o situaciji na globalnim tržištima, napominjući da se države učesnice sastanka zalažu za demokratski multipolarni poredak.

Povezane vesti

BRIKS čine Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južna Afrika.

„Pokušaji da se zaustavi razvoj država koje ne žele da žive po pravilima koja su neki izmislili, bezobzirna upotreba nelegitimnih sankcija, te posledice pandemije kovid-19 pogoršali su krizu u globalnoj ekonomiji“, rekao je Putin.

Istakao je da je međunarodni finansijski sistem uzdrman, te da su razbijeni proizvodni, logistički i investicioni lanci.

Putin je rekao da je povećanje cena hrane, energije i sirovina posebno uticalo na razvoj azijskih, afričkih, latinoameričkih i država Bliskog istoka.

Ruski lider smatra da takvo stanje nije uzrokovano ratom u Ukrajini.

„Nagli rast inflacije nije se dogodio juče. To je rezultat neodgovorne makroekonomske politike zemalja G7 tokom nekoliko godina, gomilanja nekontrolisanih emisija i neobezbeđenog duga. Svi ovi procesi su se ubrzali sa početkom pandemije. Tokom ovog perioda i ponuda i potražnja za proizvodima i uslugama su se drastično smanjile na globalnom nivou“, kazao je Putin.

Tržište hrane ozbiljno narušeno

Istakao je da je stanje tržišta hrane ozbiljno narušeno, dodajući da je povećanje cena žitarica negativno uticalo na države u razvoju.

„Histerija oko zaustavljanja isporuke ukrajinskog žita kroz luke u Crnom moru je veštački proizvedena“, rekao je Putin.

On je kazao da ukrajinsko žito nije dovoljno za rešavanje problema na svetskom tržištu žitarica.

Putin je naglasio da Rusija ne sprečava isporuku žitarica iz Ukrajine.

„Ako ukrajinski vojnici očiste luke i obližnje vode od mina, Rusija je spremna da osigura slobodan izlazak brodova natovarenih žitaricama u međunarodne vode“, rekao je Putin.

Istakao je da će Rusija moći da isporuči 50 miliona tona žita na globalno tržište ako sankcije uvedene Moskvi budu ukinute.

Putin je pojasnio da će isporuke žita zavisiti od situacije sa obezbeđivanjem plovila, transportom hrane, bankovnim plaćanjem i drugim ograničenjima koja su nametnuta Rusiji.

G7 je naziv za grupu sedam najrazvijenijih država sveta – Kanade, Francuske, Nemačke, Italije, Japana, Velike Britanije i Sjedinjenih Američkih Država.

Komentari

Vaš komentar