Putinov amandman – oduzimanje pasoša za diskreditovanje ruske vojske

Svet 13. nov 202216:2120 komentara
Vladimir Putin
Sputnik/Aleksey Nikolskyi/Kremlin via REUTERS

Ruski predsednik Vladimir Putin predložio je predsednički amandman na zakon kojim se vlastima Rusije omogućuje oduzimanje državljanstva onima koji diskreditiraju rusku vojsku.

Amandmani predloženi na nacrt zakona, koji je Državna duma prvobitno usvojila u aprilu, definišu da namerno širenje lažnih informacija o ruskim oružanim snagama predstavlja krivično delo, za koje je predviđena i kazna oduzimanja pasoša.

Povezane vesti

Novinska agencija RIA Novosti javlja da jedan od amandmana takođe nalaže da se državljanstvo može oduzeti i za radnje pod okriljem stranih i međunarodnih nevladinih organizacija ako su one nepovoljne za teritorijalnu celovitost Rusije.

Pozivanje na radnje usmerene na narušavanje teritorijalne celovitosti Rusije, diskreditovanje ruske vojske, javno pozivanje na ekstremizam, pretnje životu vladinog zvaničnika i zloupotreba državnog grba i zastave takođe su uključeni u predloge.

Prvobitna verzija predloga zakona sugerisala je oduzimanje državljanstva za teška krivična dela protiv države, terorističke aktivnosti, trgovinu drogom i krivotvorenje isprava.

Komentari

Vaš komentar