Putinova Jedinstvena Rusija osvojila skoro 50 odsto glasova

Svet 21. sep 202112:37 5 komentara
Rusija, izbori
REUTERS/Evgenia Novozhenina

Vladajuća Jedinstvena Rusija koju podržava Kremlj osvojila je na izborima za rusku Državnu Dumu ukupno 49,82 odsto glasova i time obezbedila dvotrećinsku većinu.

Centralna izborna komisija saopštila je da je posle 100 odsto prebrojenih glasova Komunistička partija Genadija Zjuganova dobila 18,93 odsto, Liberalno demokratska partija nacionaliste Vladimira Žirinovskog 7,55 odsto, Pravedna Rusija 7,46 odsto glasova.

Povezane vesti:

Petoprocentni cenzus prešla je i nedavno formirana partija Novi ljudi, sa 5,32 odsto glasova.

CIK je saopštila da u parlament ulaze i po jedan predstavnik tri neparlamentarne i „male partije“- Partije rasta, Građanske platforme i Rodine.

Poslanička mesta dobilo je i pet nezavisnih kandidata.

Na izborima nije bilo značajnijeg prisustva opozicije pošto su organizacije povezane sa zatvorenim Aleksejem Navaljnim, najglasnijim kritičarem Kremlja, proglašene ekstremističkim, čime je praktično svakom povezanom s njegovom političkom mrežom zabranjeno da se kandiduje.

Evropska unija je izrazila duboku zabrinutost zbog odnosa ruskih vlasti prema opoziciji, civilnom društvu i nezavisnim medijima i pozvala ih da promene ophođenje.

U izjavi povodom parlamentarnih, regionalnih i lokalnih izbora u Rusiji, održanih od 17. do 19. septembra, visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozef Borel je naveo da je EU „zabeležila da su nezavisni i pouzdani izvori prijavili ozbiljne neregularnosti“.

„EU žali što je odluka Rusije da oštro ograniči veličinu i format međunarodne posmatračke misije Kancelarije OEBS za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) sprečila njen dolazak“, naveo je Borel.

Dodao je da je uoči izbora u Rusiji došlo „do pojačane represije“ nad opozicionim političarima, organizacijama civilnog društva i nezavisnim medijima i novinarima.