Putinova stranka i dalje „u sedlu“ posle oštrog progona svojih kritičara

Svet 21. sep 202119:28 4 komentara
Vladimir Putin
Tanjug/Valery Melnikov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Rezultati parlamentarnih izbora u Rusiji nisu izneđenje: Pobedio je dugogodišnji predsednik Vladimir Putin, čije se ime i nije pojavilo na glasačkim listićima. Ovi izbori bili su i priprema za predsedničke izbore zakazane za 2024. godinu. Promenjen je Ustav, ukinuto ograničenje o broju mandata i obezbeđena je apsolutna većina u Parlamentu.

Vladajuća ruska stranka Jedinstvena Rusija, zadržala je parlamentarnu većinu nakon izbora ali i oštrog progona svojih kritičara. Politički protivnici tvrde da je su rezultati izbora posledica široko rasprostranjenih manipulacija.

Povezane vesti

„U Moskvi, umesto da obezbede poštene izbore, uvode elektronsko glasanje, a to ruši čitav sistem. Glasačke kutije koje treba odmah obraditi ne daju rezultate do sledećeg jutra. Nikome nisu potrebni ovi lažni izbori. Oni produbljuju društveni raskol u našem društvu“, kaže Genadi Zjuganov, koji je na čelu Komunističke partije.

Lider partije levog centra, Jabloko, koja nije dobla ni jedno mesto u parlamentu smatra da komunisti nemaju razloga da se žale, jer godinama podržavaju Putinovu politiku.

„U parlamentu je 100 posto Putinovih pristalica. Neka se Rusija pripremi za još hapšenja, pretnji i represije“, ističe Georgi Javlinski.

I Evropska unija je izrazila zabrinutost zbog odnosa ruskih vlasti prema opoziciji, civilnom društvu i nezavisnim medijima.

„Izbori su održani u atmosferi gušenja kritičkih i nezavisnih mišljenja. Izbori su održani bez kredibilnih međunarodnih posmatrača. EU žali što je odluka Rusije da ograniči veličinu i format međunarodne posmatračke misije Kancelarije OEBS-a sprečila njen dolazak“, rekao je Peter Stano, portparol Evropske komisije.

Iako je Jedinstvena Rusija osvojila skoro 50 odsto glasova, a njen najbliži rival, Komunistička partija, nešto manje od 20 odsto, ova pobeda je ipak nešto slabiji učinak Putinove partije nego na parlamentarnim izborima 2016. godine, kada je osvojila više od 54 odsto glasova.

Izvor: N1/agencije/Reuters

„Mislim da se raspored moći nije promenio i da će politika ostati ista“, smatra Moskovljanin Sergej Romanov.

Višegodišnji pad životnog standarda i optužbe za korupciju koje iznosi zatvoreni kritičar Kremlja Aleksej Navaljni smanjile su donekle podršku Putinu. Uz ovakvu organizaciju izbora to je nedovoljno da bi mu bila ugrožena i vladavina, konstatuje Slobodna Evropa.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare