Radić: NATO se neće uključiti u sukob, Ukrajina će biti prepuštena sama sebi

Svet 24. feb 202208:27 > 08:32 17 komentara
N1

Vojni analitičar Aleksandar Radić ocenio je da će Rusija verovatno insistirati na tome da vojna intervencija u Ukrajini bude ograničena i dodao da nije očekivano da se u rat uključi i NATO, uprkos tome što Kijev može da očekuje određenu podršku.

POVEZANE VESTI:

„Vidimo da Rusija insistira na ograničenosti napada. Plan je nužno takav jer zbog sankcija kojima je izložena i ekonomskog stanja Rusija ima ograničene resurse i ratni ciljevi će morati da budu sprovedeni dinamično. Potrebno je protivnika slomiti u periodu koji se meri danima. Ali to je tako u planovima, a u ratu su planovi jedno a stvarnost drugo“, rekao je Radić agenciji Beta.

On je dodao da postoji paradoks u tvrdnji da Rusija neće ići na okupaciju Ukrajine ali da joj je cilj njena demilitarizacija.

„Jedini način da se to desi i da se slomi ukrajinska vojska je se uđe na njenu teritoriju. Međutim, mi vidimo da Rusija primenjuje NATO koncept dejstava sa distance po dubini Ukrajine i po ključnoj vojnoj infrastrukturi, pre svega ratnog vazduhoplovstva i protivvazdušne odbrane“, rekao je on.

Radić je rekao da treba očekivati dejstva raketama zemlja-zemlja tipa Iskander, jer one omogućavaju da se sa ruske teritorije pokriju ciljevi u Ukrajini, a da Rusija ima i snažnu artiljeriju, koju će takođe koristiti, pre svega po ukrajinskim snagama koje okružuju Donbas.

„Ovakav tip sukoba lako može da postane dugotrajan. Rusi moraju da povedu računa o resursima koje imaju jer se resursi u ratu troše veoma brzo“, dodao je analitičar.

Mnogo propagande i parola

Prema njegovoj proceni, nije realno da se NATO uključi u rat ali se može očekivati snažna propagandna podrška Ukrajini i dostavljanje svih vrsta obaveštajnih podataka koji se prikupljaju satelitima, izviđačkim avionima, bespilotnim letelicama i agenturnim radom.

„Biće upotrebljeni i svi elementni specijalnog rata prema Rusiji, sajber napadi i propaganda. Može se očekivati da neke zemlje pošalju lake protivoklopne i protivavionske rakete Ukrajini. Ali nema spremnosti ni volje za angažovanje NATO snaga. Uz mnogo propagande i parola, ukrajinska vojska će biti prepuštena sama sebi“, rekao je Radić.

Tok događaja pratite u našem BLOGU UŽIVO.

Komentari (17)

Vidi sve komentare