Rajna na istorijskom minimumu

Svet 15. avg 202215:56 4 komentara
REUTERS/Thilo Schmuelgen

Uporna suša obara vodostaj nemačkih reka, pa je Rajna kod Emeriha pala na istorijski minimum od četiri centimetra, navodi nacionalna uprava za plovne puteve i brodarstvo.

Prethodni rekord od sedam centimetara na tom mestu, pred nemačkom granicom sa Holandijom, zabeležen je krajem oktobra 2018.

Povezane vesti:

Vodostaj, naravno, nije isto što dubina plovnog puta duž reke, koji je sada u Emerihu na 180 centimetara. Rajna je, inače, važna arterije evropskog rečnog brodarstva.

Pritom, očekuje se dalje povlačenje vodostaja u utorak popodne reka bi na mestu merenja mogla da presuši. Nekoliko kilometara uzvodno, u Resu, gradski trajekt je morao da stane zbog nedovoljne dubine vode.

Rajna je kod Kelna u ponedeljak ujutro bila na 76 cm, sedam centimetara iznad rekorda, a kod Diseldorfa 34 cm, 11 iznad rekordno niske mere.

„Voda će se povlačiti sve dok ne padne kiša,“ rekao je za dpa u nedelju portparol rajnske uprave za vodotokove i pomorstvo.

Neuobičajeno je da vodostaj tako nisko padne ovako rano. Stručnjaci očekuju da kiša i oluje iduće sedmice podignu vodostaj reka.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare