Raketni napadi širom Ukrajine, Kijev bez vode, eksplozije u hidrocentralama

Svet 31. okt 202208:10 > 11:59376 komentara
Izvor: Reuters/ Gleb Garanich

Raketni napadi dešavaju se širom Ukrajine, uključujući i glavni grad Kijev, nekoliko dana pošto je Rusija optužila Ukrajinu za napad dronovima na njenu crnomorsku flotu, javlja BBC. Sirene za vazdušnu opasnost čuju se u celoj zemlji, a došlo je i do prekida u snabdevanju strujom i vodom.

Rusija je jutros lansirala „više od 50 krstarećih raketa“ u novom velikom napadu na ukrajinsku energetsku infrastrukturu, saopštilo je ukrajinsko ratno vazduhoplovstvo.

„Više od 50 krstarećih raketa tipa X-101/X-555 lansirano je pomoću aviona tipa Tu-95 i Tu-160 sa severa Kaspijskog mora i ruske oblasti Rostov“, navodi se u saopštenju objavljenom preko Telegrama.

Ukrajinski zvaničnici javili su ranije da je veliki broj ruskih raketnih udara izveden jutros na važne infrastrukturne objekte u Kijevu, Harkovu i drugim ukrajinskim gradovima.

Nekoliko eksplozija čulo se ovog jutra u Kijevu, prema ukrajinskim zvaničnicima i lokalnim medijima.

Deo glavnog grada Ukrajine ostao je bez struje i vode kao posledica udara, rekao je gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko.

Kako prenosi Gardijan, savetnik ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog Anton Geraščenko ranije je kazao da su najmanje tri eksplozije odjeknule gradom, dok je na Ukrajinu ispaljeno 40 krstarećih raketa.

„Oko sedam-osam eksplozija se čulo rano jutros u Kijevu i kijevskom regionu. Uzrok eksplozija još je nepoznat“, tvitovao je kijevski Independent.

Eksplozije su se ovog jutra čule i u Harkovu.

Gradonačelnik Igor Terehov je naveo da je Rusija „pogodila kritičnu infrastrukturu u gradu“.

Kijev bez vode, eksplozije u tri hidrocentrale

Gradonačelnik glavnog grada Ukrajine Vitalij Kličko rekao je da je posle jutrošnjih ruskih vojnih udara 80 odsto korisnika u Kijevu ostalo bez vode „zbog oštećenja elektroenergetskog objekta u blizini grada“.

Lokalne vlasti rade na što bržoj popravci kvara, rekao je gradonačelnik, poručivši stanovnicima Kijeva da u međuvremenu „nabave vodu iz najbližih pumpi i sa prodajnih mesta“.

Baraž ruskih udara pogodio je kritične infrastrukturne objekte u Kijevu i drugim ukrajinskim gradovima što je dovelo do prekida snabdevanja strujom i vodom u više oblasti kao i prekid rada javnog prevoza.

Kličko je na Telegramu napisao da će vodosnabdevanje u nekim delovima Kijeva biti obnovljeno za „tri do četiri sata“, a struja se već vratila u jedan od gradskih okruga.

Ukrajinski mediji javljaju da su se eksplozije dogodile u tri hidrocentale – Dnjepar, Dnjestar i Kremenčug, ali se u izveštajima ne navodi više detalja.

Prema nekim navodima, pogođena je podstanica nedaleko od hidrocentrale Dnjepar u delu Zaporožja pod kontrolom Kijeva, zbog čega je delimično prekinuto snabdevanje strujom.

Hidrocentrala Dnjepar je deo većeg hidroenergetskog kompleksa, najvećeg ovog tipa u Ukrajini.

Komentari

Vaš komentar