Raketni udari širom Ukrajine, Zelenski nije zadovoljan brojem obećanih tenkova

Svet 26. jan 202320:5826 komentara

Dan nakon što je nemački kancelar Olaf Šolc, ipak, obećao Ukrajini da će isporučiti tenkove Leopard, i to u daleko manjem broju od onog koji su u Kijevu očekivali, zemljom su se opet oglasile sirene za vazdušnu uzbunu. Širom Ukrajine, u ruskim raketnim udarima, danas je poginulo 11 ljudi, saopštile su vlasti u Kijevu.

Ukrajina tvrdi da je oborila 47 od 55 raketa koje je Rusija danas ispalila, uključujući 20 u blizini glavnog grada Kijeva, naveo je glavnokomandujući ukrajinskih Oružanih snaga Valerij Zalužni.

Tri ruske rakete ispaljene su i na Odesu, a napadnuta je i Vinica. U KIjevu kažu da će im u odbrani zemlje od velike koristi biti nemački tenkovi Leopard.

Da li možete na vreme da dobijete tenkove u Ukrajini?

POVEZANE VESTI:

„Naravno da hoćemo“, rekao je nemački ministar odbrane Boris Pistorijus.

Koliko će to trajati?

Pistorijus: Na kraju prvog kvartala godine, to ćemo uraditi.

Koliko meseci? Dva, tri, četiri?

Pistorijus: Upravo sam rekao – krajem marta, mislim.

Ukrajinski predsednik nije zadovoljan ni obećanim brojem tenkova ni rokovima isporuke.

„Ključ je sada brzina i obim. Brzina obuke naše vojske. Brzina isporuke tenkova u Ukrajinu. Obim podrške tenkovima. Moramo da formiramo takvu „tenkovsku pesnicu“, posle čijeg udarca tiranija neće moći da se podigne“, rekao je predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski.

U Ukrajini tvrde da je dolazak američkih tenkova, koji će doći kasnije, mnogo preciznije određen.

„Sjedinjene Države išle su u korak s našim saveznicima i partnerima širom sveta kako bi obezbedile da je ukrajinski narod u najjačoj mogućoj poziciji u odbrani svoje nacije“, poručio je predsednik SAD Džozef Bajden.

Ruski državni medij Rusija-24 ismeva zapadne tenkove kao „bezube“ i „slupane“, nakon što su Nemačka i Sjedinjene Američke Države zeleno osvetlile isporuke naprednih borbenih vozila Ukrajini.

„Iz evropskih prestonica i Vašingtona stalno ponavljaju da slanje raznih sistema naoružanja u Ukrajinu, uključujući i tenkove, ni na koji način ne znači umešanost ovih zemalja u neprijateljstva u Ukrajini. S tim se kategorički ne slažemo. U Moskvi se sve što radi Alijansa i posmatra kao direktna umešanost u sukob. Vidimo da to raste“, rekao je portparol Kremlja Dimitrij Peskov.

Kao odgovor, na odluku o slanju savremenih tenkova, pod ruskim raketama, glavni grad Ukrajine i šira Kijevska oblast vratili su se na prethodni raspored isključenja električne energije.

Komentari

Vaš komentar