Raste broj ubijenih nosoroga zbog rogova

Svet 01. avg 202221:555 komentara
Pixabay.com/ Pexels

Južnoafrička Republika je u prvoj polovini 2022. godine registrovala više ubijenih nosoroga zbog njihovih rogova, objavilo je ministarstvo zaštite životne sredine te zemlje.

Deset nosoroga više ubijeno je širom zemlje u poređenju s prvom polovinom prošle godine, čime je njihov ukupan broj ubijenih narastao na 259.

Krivolov u JAR-u je već povećan prošle godine.

U JAR-u se nalazi oko polovine ukupne populacije ugroženih crnih nosoroga u Africi, a ta zemlja je i dom najveće svetske populacije belih nosoroga.

U svetski poznatom nacionalnom parku Kruger povećani su napori za očuvanje nosoroga i budnost kad je u pitanju krivolov, što je navelo krivolovce da pređu na lov u privatnim parkovima i provinciji Kvazulu-Natal, pokazali su podaci ministarstva.

Kriket zjezda iz JAR-a i zaštitnik nosoroga Kevin Pitersen rekao je kako su podaci o porastu krivolova „katastrofalni“.

U to su uključeni lokalni krivolovci, ali i međunarodne kriminalne organizacije koje ih krijumčare preko granice. Ministarstvo ističe da je najveća potražnja u Aziji.

„Jedan iz afričke Velike petorke će izumreti ako nekako ne zaustavimo ovu ozbiljnu situaciju“, rekao je Pitersen, referirajući se na pet najpoznatijih afričkih životinja – nosoroga, slona, bivola, lava i leoparda.

Komentari

Vaš komentar