Ukrajina optužila Rusiju za gađanje skladišta sa nuklearnim gorivom u Zaporožju

Svet 07. avg 202212:34 komentara
Reuters/ Alexander Ermochenko/ File Photo

Ukrajinska energetska agencija Energoatom saopštila je da su ruske snage u subotu uveče granatirale nuklearnu elektranu Zaporožje i grad Energodar, a da su projektili pali u blizini kontejnera sa istrošenim nuklearnim gorivom.

„Očigledno da su ciljali konkretno na kontejnere nuklearnih bojevih glava, koji se nalaze na otvorenom u blizini mesta granatiranja. 174 kontejnera, od kojih svaki sadrži 24 sklopa istrošenog nuklearnog goriva“, saopštio je Energoatom.

Agencija dodaje da su oštećena tri senzora za praćenje radijacije oko nuklearne elektrane, zbog čega je nemoguće izmeriti radijaciju.

„Stoga je pravovremeno otkrivanje i reagovanje u slučaju pogoršanja radijacione situacije ili curenja radijacije iz kontejnera sa istrošenim nuklearnim gorivom trenutno nemoguće“, ističe Energoatom.

Dodaje se da je povređen jedan zaposleni u elektrani, a da se svo rusko vojno osoblje, njih oko 500, kao i osoblje Rosatoma, pre početka napada sakrilo u bunkere kriznog centra i centra za tehničku podršku.

„Ovog puta nuklearna katastrofa je nekim čudom izbegnuta, ali čuda ne mogu trajati večno. Neophodno je hitno stati na kraj sa delovanju ruskih nuklearnih terorista kako bi se Ukrajina i svet zaštitili od nuklearne katastrofe“, saopštio je Energoatom i istakao neophodnost hitnog povlačenja ruske vojske i uspostavljanje demilitarizovane zone u blizini Zaporoške nuklearne elektrane.

Generalni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grosi u subotu je pozvao na hitan prekid vojnih dejstava u blizini ukrajinske nuklearne elektrane u Zaporožju, upozoravajući na „veoma realan rizik od nuklearne katastrofe“.