Rat u Ukrajini nije počeo, ali to ne znači da građani žive u miru

Svet 17. feb 202220:223 komentara

Rat u Ukrajini nije počeo, ali to ne znači da stanovnici na istoku te zemlje žive u miru. Od jutros sa linije razdvajanja između ukrajinskih snaga i proruskih pobunjenika u oblastima Donjeck i Lugans stižu oprečne informacije. Sajt Politiko licitira sa 20. februarom kao novim datumom početka sveopšteg rata.

Ukrajina tvrdi da su napad pokrenuli ruski separatisti, separatisti tvrde da su oni napadnuti. Ukrajinska vojska tvrdi da je pogođen dečji vrtić. U incidentu su povređena tri radnika.

„Imamo potvrdu da je granatiran dečji vrtić u stanici Luganjsk, na teritoriji koju kontrolirolišu kijevske vlasti… Rat traje već osam godina, ali mi ne spremamo napad, niti bilo kakve odluke o invaziji na Donbas. Mi pokušavamo tamo da održimo mir“, izjavio je ambasador Ukrajine u Poljskoj Andrij Deščicja.

Povezane vesti

Moskva tvrdi da su ukrajinske snage bezbednosti dva sata granatirale devet naselja na teritorijama samoproglašene Donjecke i Luganske Narodne Republike. Lideri separatista pozivaju međunarodne posmatrače da zabeleže agresivna dejstva ukrajinske vojske.

„Situacija na liniji dodira dramatično se pogoršala. Neprijatelj pokušava izazvati aktivna borbena dejstva. Ukrajinska strana i dalje krši svoje obaveze poštovanja primirja“, kaže Oleg Nikitin, portparol policije u oblasti Donjecka.

Sjedinjene Države su objavile da je Rusija povećala broj vojnika na granici sa Ukrajinom za 7.000, uprkos izjavama Kremlja da povlači vojsku.

„Vojne jedinice koje do subote obavljaju zadatke u okviru vežbe Saveznički odgovor na poligonima u Belorusiji, vratiće se posle toga u svoje kasarne prema planu“, ocenio je Igor Konašenkov, zvaničnik Vojske Rusije.

Neimenovani visoki zvaničnik američke administracije rekao je da Rusija nastavlja da širi lažne tvrdnje koje bi mogla da iskoristi kao izgovor za invaziju.

Američki predsednik je izjavio da će do napada doći u narednih nekoliko dana.

„Zašto što nisu povukli nijednu od svojih jedinica? Doveli su još vojnika, broj jedan. Pod dva, imamo razloga da verujemo da su spremaju operaciju ‘lažne zastave’, kako bi imali izgovor za intervenciju. Sve ukazuje da su spremni da napadnu Ukrajinu“, kazao je američki predsednik Džozef Bajden.

Zato NATO planira dovođenje još vojnika u Istočnu Evropu.

„Odlučeno je da se razmotre opcije za dalje jačanje odvraćanja i odbrane NATO-a, uključujući uspostavljanja novih borbenih grupa NATO-a u centralnoj, istočnoj i jugoistočnoj Evropi“, naveo je generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg.

Moskva je danas odgovorilo na predlog SAD o mirnom rešavanju krize. Za Rusiju je neprihvatljivo povlačenje njenih jedinica sa delova svoje teritorije, ali se zato traži povlačenje američkih snaga iz Istočne Evrope i vojnih savetnika iz Ukrajine.

Komentari

Vaš komentar