Različiti izveštaji sa fronta u Ukrajini

Svet 02. jul 202222:20 2 komentara
Reuters/Valentyn Ogirenko

Ministarstvo odbrane Ruske Federacije saopštilo je da u nastavku specijalne vojne operacije u Ukrajini “neprijatelj trpi značajne gubitke na svim pravcima”, dok ukrajinski mediji navode da "ruske agresorske trupe nastavljaju da gađaju civilnu i vojnu infrastrukturu" u različitim pravcima i da je zaustavljena neprijateljska ofanziva.

U reonima naselja Verhnekamenka i Zolotarevka, tri ukrajinska bataljona 10. brdske jurišne i 72. mehanizovane brigade izgubila su više od 50 odsto ljudstva u samo jednom danu borbi, tvrdi rusko ministarstvo u objavi na Telegramu, sumirajući podatke za tekući dan.

Ukrajinski portal Ukrinform javio je, pozivajući se na izveštaj Generalštaba Oružanih snaga Ukrajine od 18 časova, da je ukrajinska vojska „zaustavila neprijateljsku ofanzivu, potisnule Ruse u rejon Novomihajlovke i primorale ih da napuste Ivanivku“.

Ruska strana objavljena je uz današnje izveštaje i rekapitulaciju gubitaka ukrajinske strane.

„Ukupno, od početka specijalne vojne operacije uništeno je 227 aviona, 134 helikoptera, 1.430 bespilotnih letelica, 353 protivvazdušna raketna sistema, 3.886 tenkova i drugih oklopnih borbenih vozila, 702 višecevna raketna bacača, 3.037 borbenih vozila i minobacača, kao i 3.954 jedinice specijalnih vojnih vozila“, tvrdi u saopštenju rusko Ministarstvo odbrane.

Ukrajinski mediji javljaju da su ruske trupe danas gađale položaje Odbrambenih snaga Ukrajine u oblastima Studenoka, Tovstodubova, Nove Slobode i Bilopilja, navodeći da „u pravcu Harkova, neprijatelj brani ranije zauzete položaje“.

Ruska artiljerija i tenkovi napadali su oblasti naselja Zoločov, Hrestište, Molodova, Korobočkine, Velika Babka, Malinovka, Ivanivka, Čerkaška Lozova, Slatine i Čepil.

„Rusi su napali oblast Dementijevka, ali nisu uspeli i povukli se. Neprijatelj je izvršio vazdušni napad u blizini Verkhnii Saltiva i Prudianke, uz vazdušno izviđanje“, naveo je portal Ukrinform.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare