Reakcija Evrope na zavrtanje gasa: Bugarska i Poljska neće ostati na cedilu

Svet 27. apr 202219:11 > 19:14 24 komentara

Gaspromova najava da jednostrano zaustavlja isporuku gasa potrošačima u Evropi predstavlja još jedan pokušaj Rusije da koristi gas kao instrument ucene, rekla je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen. Dodala je da Unija planira koordinisani odgovor i da će nastaviti da obezbeđuje alternativne isporuke.

Neopravdana i neprihvatljiva ucena, ali nije iznenađujuća. Tako Ursula fon der Lejen naziva odluku Rusije da prekine snabdevanje Poljske i Bugarske prirodnim gasom. Optužuje Moskvu da energente koristi za ucenjivanje. I dodaje da Bugarska i Poljska neće biti ostavljene na cedilu.

„Poljska i Bugarska dobijaju gas od svojih suseda, što pokazujue našu međusobnu solidarnost, ali i efektivnost ranijih investicjija, kao sto su interkonektori i druga gasna infastruktura“, rekla je Fon der Lajen.

POVEZANE VESTI:

Poljska i Bugarska zvanično su ostale bez ruskog gasa, jer su odbile da ga plaćaju u rubljama. Ali nisu svi tako odlučni, pa su, prema nepotrvrđenim medijskim izveštajima, četiri evropske kompanije već platile gas u rubljama, a jošp desetak se priprema za to. Iz Brisela poruka i takvima.

„Ako plaćanje u rubljama nije definisano ugovorom, onda se radi o kršenju EU sankcija i jednostranim odlukama, jer oko 97 odsto ugovora koje imamo predviđaju plaćanje u evrima ili dolarima. Kompanije sa takvim ugovorom ne bi smele da plaćaju u rubljama, jer to jeste kršenje sankcija, koje može dovesti do kažnjavanja tih kompanija“, dodala je predsednica EK.

Sve države EU pripremaju se za rapidno smanjenje uvoza ruskih energenata, a iz Brisela najavljuju da će zavisnost od ruskih fosilnih foriva biti značajno umanjena do kraja godine. Pored toga, sa SAD je već potpisan ugovor o dodatnim količinama gasa za Evropu, a slični pregovori sa drugim državama su uveliko u toku.

Sredinom sledećeg meseca Evropska komisija objaviće i plan za ubrzuavanje zelene tranzicije uz ambicionznu poruku: da je era energetske zavisnosti od Rusije završena.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare